Το Βερολίνο λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικονομίας

Το Βερολίνο λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικονομίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η επιδημία του κορωνοϊού γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για πληθυσμούς και οικονομίες, και απειλεί να εξωθήσει την Ευρωζώνη σε ύφεση, η μεγαλύτερη οικονομία της, τελευταία η πιο ευάλωτη όλων, η Γερμανία, τείνει να χαλαρώσει κάπως τη δημοσιονομική της αυστηρότητα. Χθες, το Βερολίνο ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη της γερμανικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της επιδημίας, στα οποία περιλαμβάνονται πρόσθετες επενδύσεις ύψους 12,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 3,1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο αρχής γενομένης από το 2021 και μέχρι και το 2024. Παράλληλα, θα διοχετευθούν άλλα 8 δισ. ευρώ σε έργα υποδομών, οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικά δίκτυα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ θα επιτραπεί σε επενδυτικά ταμεία να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή οικονομικά προσιτών κατοικιών.

Η δέσμη μέτρων, που ανακοινώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά τον πρώτο θάνατο Γερμανού από τον κορωνοϊό, απογοήτευσε οικονομολόγους και επιχειρήσεις, καθώς απείχε από μια πλήρη δέσμη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, το συνόδευσε βέβαια με την υπόσχεση πως το Βερολίνο «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταθεροποιήσει την οικονομία και να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας». Υποσχέθηκε, επίσης, πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πλήρη ρευστότητα για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Η ρευστότητα αναμένεται να προέλθει από την επέκταση ενός προγράμματος επιδοτήσεων που έχει τη στήριξη της κυβέρνησης και έχει σχεδιασθεί για να αποτρέψει μια ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Το εν λόγω πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης της διετίας 2008-2009 και δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μειώσουν τις ώρες εργασίας του προσωπικού τους, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, η κυβέρνηση της Ιταλίας εξετάζει ένα πρόγραμμα εγγυήσεων για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα της χώρας, που παράλληλα θα δώσει στις ιταλικές επιχειρήσεις και στα ιταλικά νοικοκυριά μια μεγάλη περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή του χρέους τους. Η Ρώμη βρίσκεται σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ιταλίας, προκειμένου να ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα των ιταλικών τραπεζών. Οπως τονίζει το Reuters, ο κίνδυνος για τις ιταλικές τράπεζες είναι να εκτιναχθούν εκ νέου στα ύψη τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει παράλυση της ιταλικής οικονομίας.

Σύμφωνα, άλλωστε, με το Bloomberg, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο καθώς σχεδιάζει μέτρα αφενός για να εμποδίσει την περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας και αφετέρου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τη διακοπή της λειτουργίας τους.

Σήμερα αναμένεται συνάντηση του  Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου με ομάδα γερουσιαστών. Πληροφορίες φέρουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Τραμπ να μελετά τρόπους αντίδρασης μετά τη χθεσινή καταιγίδα στα χρηματιστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή