«Κόκκινη ζώνη» όλη η Ιταλία

«Κόκκινη ζώνη» όλη η Ιταλία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «κόκκινη  ζώνη» ανακήρυξε όλη την επικράτεια της Ιταλίας αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε, υιοθετώντας ακόμη πιο σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού. Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 97 θύματα της επιδημίας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ιταλία στους 463, που είναι ο μεγαλύτερος σε οποιαδήποτε χώρα με εξαίρεση την Κίνα. Ο Κόντε τόνισε ότι η μετακίνηση του πληθυσμού θα περιοριστεί σε όλη τη χώρα και ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις, καλώντας τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους. «Θα επιβληθούν σκληροί κανόνες παντού, με μεγαλύτερη αυστηρότητα και θυσίες όλων μας. Ολη η Ιταλία θα είναι σαν τη Λομβαρδία», δήλωσε εξάλλου ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο. Από χθες τα ξημερώματα είχε επιβληθεί ο περιορισμός της μετακίνησης σε περίπου 16 εκατομμύρια πολίτες, καθώς τέθηκε σε καραντίνα όλη η Βόρεια Ιταλία. Τα δραστικά μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης θυμίζουν αυτά που είχε πάρει η κινεζική στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ το παράδειγμά της αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και πολλές δυτικές κυβερνήσεις, λιγότερο ή περισσότερο πρόθυμα. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, παραδέχθηκε χθες πως «η απειλή μιας πανδημίας έχει γίνει πολύ πραγματική» και επαίνεσε την Ιταλία για τα μέτρα που έχει πάρει.

Πάντως, νωρίτερα χθες, μάλλον κυριαρχούσε σύγχυση για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες στη βόρεια Ιταλία, μεταξύ άλλων σε πόλεις όπως το Μιλάνο και η Βενετία. «Είμαστε η νέα Γουχάν», είπε στους New York Times η Ελενα Λοφίνο, η οποία εργάζεται σε εμπορικό κέντρο σε περιοχή της Λομβαρδίας, αναφερόμενη στην κινεζική πόλη όπου είχε ξεσπάσει η επιδημία COVID-19 στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. «Η θυσία θα είναι τεράστια, αλλά θα τη δεχθούμε». Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου η αστυνομία ζητούσε από τους πολίτες να αποδείξουν ότι ταξιδεύουν για εργασία, για λόγους υγείας ή για άλλο σοβαρό λόγο και να δώσουν στοιχεία επαφής. Εξι Ιταλοί κρατούμενοι φυλακών πέθαναν χθες σε φυλακή της βόρειας Ιταλίας, όταν κατέλαβαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης το φαρμακείο των φυλακών και πήραν υπερβολική δόση αντιψυχωτικών φαρμάκων.

Η ισπανική κυβέρνηση εξέταζε χθες βράδυ το ενδεχόμενο να λάβει πολύ πιο δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, ενώ η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των χιλίων ατόμων. Στην Ισπανία, χθες σχεδόν διπλασιάστηκαν τα κρούσματα υπερβαίνοντας τα 1.000 και οι νεκροί από την επιδημία διπλασιάστηκαν και ανέρχονται πλέον σε 25. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης στην οικονομία κάνοντας περίπατο με τη σύζυγό του Μπριζίτ Μακρόν στη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ, αλλά διατηρούσε απόσταση ενός μέτρου από τους περαστικούς λέγοντας ότι «κάνω χειραψίες με την καρδιά μου». Πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται να κλείσουμε τη χώρα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», καθώς τα κρούσματα έχουν ανέλθει σε 1.209 και οι νεκροί στους 19. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο ώστε να αναπτυχθούν φάρμακα και εμβόλιο και να αυξηθούν τα αποθέματα προστατευτικού εξοπλισμού. Τα κρούσματα στη Γερμανία ανέρχονται πλέον σε 1.151, ενώ καταγράφηκαν οι δύο πρώτοι θάνατοι. Στις ΗΠΑ επίσης αυξάνονται τα κρούσματα, πλέον στα 603. Το πιο παρήγορο νέο της χθεσινής ημέρας ήταν ότι στην Κίνα τα κρούσματα αυξήθηκαν μόνο κατά 40. Οπως εξήγησε ο Γκεμπρεγιέσους, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων «αυτή θα ήταν η πρώτη πανδημία που θα μπορούσε να ελεγχθεί. Δεν βρισκόμαστε στο έλεος του ιού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή