Αποκαλύψεις για ρωσική επιρροή στη Βρετανία

Αποκαλύψεις για ρωσική επιρροή στη Βρετανία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ονόματα εταιρειών και ατόμων που είχαν προσληφθεί από τη Μόσχα για να προωθήσουν τα συμφέροντά της στη Βρετανία έδωσε στους Βρετανούς βουλευτές ο πρώην επενδυτής στη Ρωσία Μπιλ Μπράουντερ. Ο Μπράουντερ δημοσιοποίησε στους Λιουκ Χάρντινγκ και Νταν Σάμπαγκ της εφημερίδας Guardian την πλήρη κατάθεσή του στην αρμόδια επιτροπή της Bουλής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι από «τους πολιτικούς και των δύο κομμάτων, τους πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, τους διπλωμάτες και τις εταιρείες δημοσίων σχέσεων εργάζονταν εν αγνοία τους για την προώθηση κρατικών συμφερόντων της Ρωσίας», ενώ άλλοι «γνώριζαν ακριβώς τι έκαναν και για ποιον».

Ο Μπράουντερ υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα του ρωσικού κράτους έχουν ταυτιστεί με εκείνα υψηλόβαθμων αξιωματούχων και ζητεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο να καταρτίσει κατάλογο ατόμων που εργάζονται για λογαριασμό ξένων συμφερόντων, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ. Επίσης, ζητεί από το Companies House, την υπηρεσία καταγραφής εταιρειών του Λονδίνου, να ελέγξει πιο προσεκτικά εταιρείες που σχετίζονται με ρωσικά σκάνδαλα ξεπλύματος χρήματος. «Οι κατηγορίες είναι ψευδείς και εντελώς αστήρικτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας λόγο για «τέλειο παράδειγμα μανιώδους ρωσοφοβίας».

Ο Μπράουντερ κατονόμασε Βρετανούς πολίτες που λειτουργούν ως κατ’ όνομα διαχειριστές εταιρειών στη Βρετανία, στη Ρωσία, στην Ουκρανία, στη Λετονία και στην Κύπρο και οι οποίοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, εμπλέκονται στην «απάτη Μαγκνίτσκι». Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι ήταν ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε τον Μπράουντερ στη διαμάχη του με τις ρωσικές αρχές. Η Ρωσία καταζητεί τον Μπράουντερ για φοροδιαφυγή, ενώ εκείνος υποστηρίζει ότι τα χρήματα που κατέβαλε σε φόρους το fund του, Ηermitage Capital, διασπαθίστηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες. Ο Μπράουντερ διευκρινίζει ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορεί τους Βρετανούς πολίτες είναι νόμιμες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή