Στόχος του Πούτιν… ο Μεγάλος Πέτρος

Στόχος του Πούτιν… ο Μεγάλος Πέτρος

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Στην εξουσία έως το 2036 θα βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εφόσον συνεχίσει να κερδίζει τις ρωσικές εκλογές, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία καταργούνται οι περιορισμοί στις προεδρικές θητείες. Η διάταξη ψηφίστηκε χθες από τη ρωσική Βουλή, ενώ η έγκρισή της από το Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρείται βέβαιη.

Την υπερψήφιση της διάταξης ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν, που κυβερνά ήδη συνολικά 20 χρόνια, ως πρόεδρος και ως πρωθυπουργός. «Επί της αρχής, αυτή η επιλογή πρέπει να είναι εφικτή, αλλά υπό έναν όρο: να αποφασίσει επισήμως το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι δεν αντιβαίνει προς τις αρχές και τις βασικές πρόνοιες του Συντάγματος», τόνισε.

Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμείνει στα ηνία της χώρας για δύο ακόμη εξαετίες, θα φθάσει τα 36 χρόνια διακυβέρνησης, ξεπερνώντας τον Ιωσήφ Στάλιν, αλλά όχι και τον Μεγάλο Πέτρο, ο οποίος βασίλεψε επί 43 χρόνια. Ο Πούτιν δήλωσε ότι υποστηρίζει την παράταση της θητείας για το καλό της χώρας. «Ο πρόεδρος εγγυάται την ασφάλεια και την εσωτερική σταθερότητα του κράτους μας», είπε. «Την εσωτερική σταθερότητα, όπως προκύπτει μέσα από την εξέλιξη» προσέθεσε. «Επιμένω στην εξέλιξη γιατί είχαμε αρκετές επαναστάσεις».

Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, ο 67χρονος Πούτιν επρόκειτο να αποχωρήσει από την εξουσία με τη λήξη της θητείας του, το 2024.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση με θέμα την συνταγματική αναθεώρηση, η βουλευτής Βαλεντίνα Τερέσκοβα πρότεινε άρθρο που θα επιτρέψει στον Πούτιν να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2024. «Με δεδομένο το τεράστιο κύρος του, θα ήταν ένας παράγων σταθερότητας για την κοινωνία μας» είπε η Τερέσκοβα, που έχει μείνει στην Ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο Διάστημα, το 1963.

«Είμαι σίγουρος ότι θα έρθει μια στιγμή που η ανώτερη εξουσία στη Ρωσία δεν θα είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με ένα μόνο πρόσωπο», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στη Βουλή. «Αλλά έτσι συγκροτήθηκε η χώρα σε όλη της την Ιστορία και αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή