Απανωτές ακυρώσεις πτήσεων, συνεδρίων, ακόμη και γκραν πρι

Απανωτές ακυρώσεις πτήσεων, συνεδρίων, ακόμη και γκραν πρι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξάπλωση της επιδημίας COVID-19 σε τουλάχιστον 105 χώρες της υφηλίου έχει οδηγήσει σε ακύρωση δεκάδων χιλιάδων αεροπορικών πτήσεων, χιλιάδων συνεδρίων και εκθέσεων κάθε είδους, ενώ το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, αν και αναγκαίο, στερεί σε περισσότερα από 300 εκατ. μαθητές και φοιτητές τη δυνατότητα της μάθησης.

Εδώ και εβδομάδες, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου είχαν ακυρώσει τις πτήσεις προς την Κίνα, ενώ πλέον, πολλές εξ αυτών έχουν σταματήσει να πετούν και προς την Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα. Η μείωση της ζήτησης δεν περιορίζεται μόνο σε διεθνείς προορισμούς. Περιλαμβάνει και εγχώριους, με αποτέλεσμα η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών να έχει υπολογίσει ότι ο τζίρος των αεροπορικών εταιρειών θα μειωθεί το 2020 κατά 112 δισ. δολάρια.

Ενδεικτικά, η British Airways έχει ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς Πεκίνο και Σαγκάη μέχρι τα μέσα Απριλίου και όλες τις πτήσεις από και προς Ιταλία. Ακόμη και η συχνότητα την καθημερινών πτήσεων μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης έχει περιοριστεί.

H Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης, έχει ακυρώσει όλες τις πτήσεις της προς την Ιταλία μέχρι τις 8 Απριλίου. Η Lufthansa και οι θυγατρικές της (Swiss, Austrian Airlines, Eurowings, Brussels Airlines) έχουν ανακοινώσει ότι μειώνουν τις πτήσεις τους κατά 50% για τις ερχόμενες εβδομάδες. H αμερικανική United Airlines έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τον αριθμό των διεθνών πτήσεών της τον Απρίλιο κατά 20% και των πτήσεων εντός των ΗΠΑ και του Καναδά κατά 10%.

Μείωση πτήσεων σε ολόκληρο το δίκτυό της έχει ανακοινώσει και η American Airlines, ενώ η Delta έχει ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς Κίνα μέχρι τις 30 Απριλίου, έχει μειώσει τις πτήσεις προς Νότια Κορέα και Ιαπωνία και έχει ακυρώσει τις πτήσεις προς Μιλάνο μέχρι τις 20 Μαΐου και προς Ρώμη μέχρι τις 30 Απριλίου.

Κίνδυνος για Ολυμπιακούς

Συνέδρια και εκθέσεις κάθε είδους ακυρώνονται συνεχώς σε ολόκληρη την Ευρώπη, σταδιακά και στην Αμερική. Κινεζικό γκραν πρι έχει αναβληθεί, ενώ το γκραν πρι του Μπαχρέιν θα διεξαχθεί χωρίς θεατές. Ποδοσφαιρικά ματς θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών σε Ιταλία και Γαλλία για τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, απειλείται ακόμη και η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, το καλοκαίρι, στην Ιαπωνία. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει την τελική της απόφαση τον Μάιο.

Πέρα από την Ιταλία, που έχει ανακοινώσει εδώ και ημέρες το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, το ίδιο έπραξε χθες και η Τσεχία. Στην Ισπανία, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων στην περιφέρεια της Μαδρίτης. Στις ΗΠΑ, φημισμένα πανεπιστήμια και κολέγια αναστέλλουν την παράδοση μαθημάτων στις αίθουσές τους και θα το κάνουν διαδικτυακά. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Μπέρκλεϊ, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ενώ το Πανεπιστήμιο Κολούμπια είχε αναστείλει όλα τα μαθήματα χθες και προχθές. Στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον τα μαθήματα θα παραδίδονται δια-δικτυακά από τις 23 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή