Πρώτη ημέρα «λουκέτου» στην Ιταλία

Πρώτη ημέρα «λουκέτου» στην Ιταλία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εναλλακτική πραγματικότητα ξύπνησε χθες η Ιταλία, η μεγαλύτερη επιδημική εστία του φονικού κορωνοϊού COVID-19, που θρηνεί 613 θύματα, τα περισσότερα μετά την Κίνα. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες πρωτοφανείς περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, όχι μόνο στη μαστιζόμενη βόρεια χώρα, αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του COVID-19.

«Θα υπογράψω ένα διάταγμα που μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: θα μείνω σπίτι μου», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ιταλός πρωθυπουργός. Οπως ήταν αναμενόμενο, στα σούπερ μάρκετ ολόκληρης της νότιας χώρας, σε Ρώμη και Νάπολη, δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων από πανικόβλητους κατοίκους που προσπαθούσαν να προμηθευθούν είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να μη χρειαστεί να μετακινούνται από τις οικίες τους. Βέβαια, παρά τα δρακόντεια μέτρα, επιτρέπεται στους πολίτες που δεν έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 να μεταβαίνουν στους τόπους εργασίας, να μετακινούνται προκειμένου να εφοδιαστούν με προμήθειες, αλλά και για λόγους υγείας. Στο Μιλάνο, αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν τους μεγάλους δρόμους της οικονομικής καρδιάς της χώρας, ενώ ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει ακόμη αυστηρότερα μέτρα.

«Προσωπικώς, θα σταματούσα τη λειτουργία όλων των ΜΜΕ και θα ζητούσα από όσες επιχειρήσεις μπορούν να το κάνουν να σταματήσουν να λειτουργούν». Αντίθετη διάθεση, βέβαια, επιδεικνύουν οι πληττόμενοι επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στον Νότο, που δεν έχουν βιώσει τόσο έντονα την επιδημία. Εντυπωσιακά άδεια τα αξιοθέατα και έρημοι οι δρόμοι της Αιώνιας Πόλης, χθες. Ο Μάριο Μονφρέντα, ιδιοκτήτης εστιατορίου σε κομψή συνοικία της πόλης, δεν μπορούσε να κρύψει την απελπισία του. «Πρόκειται για Αποκαλυπτική καταστροφή, που θα μας εξοντώσει ολοκληρωτικά. Περισσότεροι θα πεθάνουν εξ ασιτίας από την οικονομική κρίση», έλεγε. Μπαρ και εστιατόρια σε όλη τη χώρα μπορούν να παραμένουν ανοικτά από τις έξι το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα. Μπροστά στην πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία, η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες προερχόμενους από την Ιταλία, εφόσον δεν έχουν ιατρική βεβαίωση που να πιστοποιεί ότι δεν νοσούν.

Η Αγία Εδρα αποφάσισε επίσης τη λήψη μέτρων προκειμένου να θωρακίσει την υγεία των εκατομμυρίων που επισκέπτονται το Βατικανό. Η πλατεία του Αγίου Πέτρου και ο ομώνυμος ναός θα κλείσουν τις πόρτες τους για τους τουρίστες. Μόνο οι ευσεβείς θα επιτρέπεται να εισέρχονται για να προσευχηθούν. O Ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, κάλεσε τους ιερείς «να έχουν το θάρρος να βγουν, να συναντήσουν τους ασθενείς και να τους προστρέξουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή