Κορωνοϊός: Πανδημία κήρυξε ο ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Πανδημία κήρυξε ο ΠΟΥ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε σε «πανδημία» το επίπεδο εξάπλωσης του κορωνοϊού.  «Είμαστε όλοι μαζί απέναντι σε αυτό και θα χρειαστεί να κάνουμε ό,τι πρέπει με ηρεμία», ήταν τα λόγια του διευθυντή των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρος Μάικ Ράιαν. Ο ίδιος ανέφερε ότι η χρήση του όρου «πανδημία» συνιστά περιγραφή της κατάστασης και «δεν τροποποιεί όσα ήδη κάνουμε».

Σημείωσε ότι το Ιράν και η Ιταλία αποτελούν το βασικότυερο μέτωπο του κορωνοϊού, αλλά και άλλες χώρες θα βρεθούν σύντομα στην ίδια κατάσταση.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι ο ΠΟΥ απέστειλε 40.000 τεστ στο Ιράν μόνο τις τελευταίες 24 ώρες αλλά ότι η προσφορά είναι πάρα πολύ λίγη και καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούν άλλες πηγές. 

Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Οργανισμού Τέδρος Τέντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους σημείωσε ότι ο ΠΟΥ είναι βαθιά ανήσυχος τόσο για τα επικίνδυνα επίπεδα εξάπλωσης του ιού και την σοβαρότητα των κρουσμάτων. 

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν, είπε ο Τέντρος.

«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».

Πηγή: Reuters, ΑFP, ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή