Παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων για Λιβύη

Παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων για Λιβύη

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της πρόσφατης διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη, η Τουρκία και άλλες χώρες παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων που θεωρητικά έχει επιβληθεί, ωθώντας τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα σε ένα νέο γύρο αιματηρών συγκρούσεων. Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που επικαλείται διασταυρωμένες πληροφορίες από σειρά ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι τον περασμένο μήνα οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τον πλοίαρχο του υπό λιβανέζικη σημαία φορτηγού πλοίου «Bana» στο λιμάνι της Γένοβας, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε τουρκικά όπλα στη Λιβύη, με παραλήπτη την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ Σαράζ. Το σκάφος είχε αποπλεύσει από τη Μερσίνα και εντοπίστηκε από γαλλικά πολεμικά πλοία. Το φορτίο του περιελάμβανε τεθωρακισμένα οχήματα, ρουκέτες, όλμους και αντιαεροπορικά όπλα. Αλλες πηγές μιλούσαν για ακόμα δύο αποστολές τουρκικών όπλων μέσω πλοίων στον Σαράζ κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετέφεραν, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, φορτία όπλων με παραλήπτη τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει την ανατολική Λιβύη. Τα φορτία μεταφέρονται είτε αεροπορικώς, στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, είτε οδικώς, μέσω Αιγύπτου.

Την Τρίτη, ο στρατάρχης Χαφτάρ συναντήθηκε αιφνιδίως με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση της Λιβύης και είναι ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Την προηγουμένη, ο Χαφτάρ είχε συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή