Κάθειρξη 23 ετών στον Ουάινσταϊν

Κάθειρξη 23 ετών στον Ουάινσταϊν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποινή κάθειρξης 23 ετών καταδικάστηκε χθες ο Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, πρώην πανίσχυρος κινηματογραφικός παραγωγός του Χόλιγουντ, για τη σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό δύο πρώην συνεργάτιδών του. Εκατοντάδες γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Ουάινσταϊν για σεξουαλική κακοποίηση, καταγγελίες που οδήγησαν στη γέννηση του κινήματος «#MeToo» κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Η αναγγελία της ποινής προκάλεσε κλάματα χαράς και ανακούφισης από πολλές από τις γυναίκες που έχουν καταγγείλει ότι έχουν πέσει θύματα του Ουάινσταϊν τα τελευταία 30 χρόνια. Ο ίδιος ο ένοχος εμφανίστηκε αμετανόητος, λέγοντας ότι συμπάσχει με άλλους άνδρες που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλικά εγκλήματα την περίοδο μετά τη δημιουργία του κινήματος «#MeToo», διότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης.

Ο δικαστής Τζέιμς Μπερκ σχεδόν εξάντλησε την αυστηρότητά του, καθώς οι κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης και του βιασμού που αντιμετώπιζε ο Ουάινσταϊν επέφεραν ανώτατο όριο ποινής 29 ετών. Η πολυετής ποινή κάθειρξης του άλλοτε πανίσχυρου παράγοντα του Χόλιγουντ ελπίζεται ότι θα λειτουργήσει παραδειγματικά, ενώ ο δικαστής παρατήρησε ότι «αν και αυτή είναι η πρώτη καταδίκη, δεν πρόκειται για το πρώτο αδίκημα» που είχε διαπράξει ο Ουάινσταϊν. Και οι δύο γυναίκες που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον του ήταν παρούσες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία.

«Ο βιασμός δεν είναι μόνο η στιγμή της πράξης. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι είπα “όχι” στον Χάρβεϊ», είπε χθες η πρώην ηθοποιός Τζέσικα Μαν, η οποία είχε κατηγορήσει τον Ουάινσταϊν για βιασμό. Η πρώην βοηθός παραγωγής Μίμι Χέλεϊ, η οποία τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση, μίλησε για το τραύμα που έχει υποστεί. «Είναι για πάντα… Με σημάδεψε βαθιά, πνευματικά και συναισθηματικά, ενδεχομένως ανεπανόρθωτα, ενδεχομένως για πάντα». Περισσότερες από 90 γυναίκες, περιλαμβανομένων των ηθοποιών Γκουίνεθ Πάλτροου, Σάλμα Χάγεκ και Ούμα Θέρμαν, έχουν κατηγορήσει τον Ουάινσταϊν για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση. Ωστόσο, ήταν 24 γυναίκες, περιλαμβανομένων των ηθοποιών Μίρα Σορβίνο, Ρόουζ Μακ Γκόουεν, Ασλεϊ Τζαντ και Ροζάνα Αρκέτ, αυτές που έσπασαν πρώτες τη σιωπή τους, την εποχή που ο Ουάινσταϊν ήταν ακόμη πανίσχυρος και μπορούσε να καταστρέψει την καριέρα μιας ηθοποιού με ένα τηλεφώνημα, πυροδοτώντας το κίνημα «#MeToo».

«Εκλαψα κυριολεκτικά με δάκρυα θαυμασμού και ευγνωμοσύνης για το σύστημα δικαιοσύνης, που λειτούργησε σήμερα εκ μέρους όλων των θυμάτων», έγραψε χθες η Μίρα Σορβίνο στο Twitter. «Ευχαριστώ, δικαστή Μπερκ. Ευχαριστώ τους ενόρκους. Σας ευχαριστώ που πιστέψατε όσες τα έζησαν αυτά. Σας ευχαριστώ που αλλάξατε το μέλλον όλων μας», έγραψε στο Twitter η ηθοποιός Ελεν Μπάρκιν.

Νωρίτερα, στο δικαστήριο, μόλις ο δικαστής ανακοίνωσε το ύψος της ποινής, ο Ουάινσταϊν είπε πως ήταν «τελείως μπερδεμένος. Νομίζω πως οι άντρες είναι μπερδεμένοι όσον αφορά τέτοια ζητήματα». Το μήνυμα «όχι σημαίνει όχι» είναι αρκετά απλό, ωστόσο ο Ουάινσταϊν θα έχει στη διάθεσή του 23 έτη για να το επεξεργαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή