Προτάσεις της Κομισιόν για ανθεκτικότερες και πιο «πράσινες» συσκευές

Προτάσεις της Κομισιόν για ανθεκτικότερες και πιο «πράσινες» συσκευές

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες σειρά νομοθετικών προτάσεων με στόχο να καταστήσει ευκολότερη την επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση προϊόντων όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μπαταρίες. Καθιστώντας δημοφιλή προϊόντα ευρείας χρήσης πιο ανθεκτικά στη χρήση, προτείνοντας τη μεγαλύτερη χρήση ανακυκλωμένων υλικών για την κατασκευή τους και την ευκολότερη επιδιόρθωση και τελικά ανακύκλωσή τους, η Κομισιόν θέλει να αλλάξει τον τρόπο παραγωγής και χρήσης προϊόντων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η δέσμη νομοθετικών προτάσεων, οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ονομάστηκαν «δικαίωμα στην επιδιόρθωση», από το κίνημα που είχε ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια στις ΗΠΑ από καταναλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι όλο και περισσότερα προϊόντα κατασκευάζονταν με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αδύνατη η επιδιόρθωσή τους ή να είναι εφικτή μόνο σε επίσημες αντιπροσωπείες.

Η Κομισιόν θέλει να καταστήσει νομικά δεσμευτικό για τις εταιρείες κατασκευής πολλών προϊόντων ευρείας χρήσης, από ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι ρούχα, τα προϊόντα τους να αποτελούνται από μέρη που επιδιορθώνονται. Παράλληλα, θέλει να περιορίσει όσο το δυνατόν τη χρήση πρώτων υλών και να προωθήσει τη χρήση ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων υλικών. «Πολλά προϊόντα χαλάνε υπερβολικά εύκολα, δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να επισκευαστούν ή να ανακυκλωθούν, ή κατασκευάζονται μόνο για μία χρήση. Με το σχέδιο που παρουσιάζουμε σήμερα, θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων και να δώσουμε στους καταναλωτές τη δυνατότητα να προβούν σε βιώσιμες επιλογές, προς όφελος δικό τους και του περιβάλλοντος», είπε χθες ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Σήμερα, στην Ευρώπη, μόλις το 12% των υλικών χρησιμοποιείται ξανά, τόνισε. «Το μοντέλο γραμμικής ανάπτυξης “πάρε, κατασκεύασε, χρησιμοποίησε και πέταξε” έχει εξαντλήσει το όριό του», προσέθεσε ο επίτροπος για το Περιβάλλον, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, τονίζοντας ότι το μοντέλο της λεγόμενης «κυκλικής οικονομίας» αποτελεί το νέο οικονομικό μοντέλο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Χωρίς την «κυκλική οικονομία» η Ε.Ε. δεν θα επιτύχει τον στόχο για μηδενικές εκπομπές αέριων ρύπων έως το 2050. Οι μισές από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από την εξόρυξη και επεξεργασία πρώτων υλών.

Στις προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνεται ακόμη ο στόχος, μέχρι το 2030 όλα τα είδη συσκευασίας να είναι ανακυκλώσιμα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα των απορριμμάτων. Ο μέσος κάτοικος της Ε.Ε. πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 173 κιλά που προέρχονται από συσκευασίες. Ακόμη, υπάρχει πρόταση –αλλά όχι στόχος– ώστε οι βιομηχανίες να βελτιώσουν τις πρακτικές ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υφασμάτων. Η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον θα πρέπει να προτείνει τη δημιουργία πανευρωπαϊκού προγράμματος που θα δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να πωλούν ή να επιστρέφουν παλιά τηλέφωνα, τάμπλετ και φορτιστές κινητών τηλεφώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή