Τι είναι η πανδημία και γιατί έχει σημασία

Τι είναι η πανδημία και γιατί έχει σημασία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε καθεστώς πανδημίας για το επίπεδο απειλής από τον COVID-19, κάτι που απέφευγε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο όρος «πανδημία» χρησιμοποιείται για μολυσματική ασθένεια η οποία εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάμεσα σε πολλές χώρες ταυτόχρονα.

Συνήθως, συναντάται σε περιπτώσεις νεοεμφανιζόμενων ιών, που είναι ικανοί να επηρεάζουν με χαρακτηριστική ευκολία τους ανθρώπους, μεταδιδόμενοι με έντονο και διατηρήσιμο τρόπο.

Μέχρι πρότινος, ο ΠΟΥ απέφευγε να επιστρατεύσει τον όρο διότι επικρατούσε η εκτίμηση ότι δεν υπήρχαν ακόμη συνθήκες «αδιάκοπης παγκόσμιας εξάπλωσης». Σήμερα ωστόσο ο ιός καταγράφεται συνολικά σε 114 χώρες και οι αρμόδιες αρχές ένιωσαν την ανάγκη να αυξήσουν την εγρήγορση γύρω από το φαινόμενο.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια εξαιτίας της βαθιάς ανησυχίας για υψηλά επίπεδα διεθνούς απραξίας μπροστά στον ιό και τις επιπτώσεις του, διευκρινίζοντας ότι η χρήση του όρου «πανδημία» δεν αυξάνει τον κίνδυνο που συνοδεύει τον ιό αυτόν καθ’ αυτόν και πως δεν αλλάζουν οι προδιαγραφές για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος από τις χώρες.

Η τελευταία φορά που η διεθνής κοινότητα ήρθε αντιμέτωπη με μια πανδημία ήταν το 2009, με τη γρίπη των χοίρων, στην οποία αποδόθηκε ο θάνατος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο ή θεραπεία που μπορεί να εξαλείψει τον ιό, θεωρείται κρίσιμης σημασίας ο περιορισμός της μετάδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% των κρουσμάτων κορωνοΐού περιορίζεται μόλις σε 4 χώρες. Σε δύο από αυτές καταγράφεται αξιόλογη πτώση στην εξάπλωση του ιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή