Βρετανός και δύο Αμερικανοί νεκροί στο Ιράκ

Βρετανός και δύο Αμερικανοί νεκροί στο Ιράκ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Επιδρομές στην ανατολική Συρία προκάλεσαν τον θάνατο 26 Ιρακινών από σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση που ελέγχεται από το Ιράν, μετά τη φονική επίθεση κατά των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ. Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι επλήγησαν οι βάσεις της Λαϊκής Κινητοποίησης, κοντά στη μεθοριακή πόλη Αλμπού Καμάλ. Δεν ήταν σαφές ποιος ήταν ο δράστης των επιδρομών και η συμμαχία απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη. Ακολούθησαν, όμως, την επίθεση με ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ, που στοίχισε τη ζωή σε έναν Βρετανό και δύο Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ τραυμάτισε άλλους 12.

Ανώτατος Αμερικανός διοικητής απέδωσε την επίθεση με ρουκέτες σε σιίτες μαχητές της Λαϊκής Κινητοποίησης. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταδίκασε την επίθεση με ρουκέτες εναντίον του στρατοπέδου Τάτζι στο Ιράκ. «Οι υπεύθυνοι» για την επίθεση «πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε ο Πομπέο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία «καταδικάζουν όλες τις επιθέσεις εναντίον του προσωπικού του συνασπισμού που υποστηρίζει τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης για να νικηθεί το IΚΙΛ», κατά το κείμενο, στο οποίο χρησιμοποιείται το ακρώνυμο μιας παλαιότερης ονομασίας του Ισλαμικού Κράτους, που ήταν Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε. Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμύνης, ο Βρετανός στρατιωτικός που σκοτώθηκε ανήκε στο ιατρικό σώμα.

Ο υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «άνανδρη» ενέργεια. Προηγούμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων εξώθησαν την Ουάσιγκτον να εξαπολύσει τον Ιανουάριο τον βομβαρδισμό στον οποίο σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί και ένας από τους ηγέτες ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης προσκείμενης στην Τεχεράνη. Σε αντίποινα, το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, με αποτέλεσμα πάνω από 100 στρατιωτικοί να υποστούν διασείσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή