Κίνα: «Εισαγόμενα» τα 16 από τα 20 νέα κρούσματα – Εντείνονται οι έλεγχοι στα αεροδρόμια

Κίνα: «Εισαγόμενα» τα 16 από τα 20 νέα κρούσματα – Εντείνονται οι έλεγχοι στα αεροδρόμια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες 24 ώρες είναι ο πιο αυξημένος εδώ και μία εβδομάδα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Κίνα για την εξάλειψη της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 στο έδαφός της θα υπονομευθούν από την άφιξη νέων κρουσμάτων από το εξωτερικό.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών μόνο 10 θάνατοι καταγράφηκαν στην Γουχάν, γεγονός που ανεβάζει σε 3.199 το σύνολο των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα λόγω του νέου κορωνοϊού. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής στη χώρα.

Η επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, είχε ανακοινώσει αυστηρά μέτρα καραντίνας στα τέλη Ιανουαρίου για τους 56 εκατομμύρια κατοίκους της.

Από χθες οι αρχές της επαρχίας έχουν χαλαρώσει τα μέτρα, βάσει των οποίων οι κάτοικοι της Χουμπέι δεν μπορούσαν να βγουν ελεύθερα από το σπίτι τους.

Όλες οι περιοχές όπου ο κίνδυνος μετάδοσης κρίνεται μικρός «ήραν την καραντίνα», δήλωσε ο Λιού Ντόνγκρου υποδιευθυντής της Επιτροπής Υγείας της Χουμπέι.

Την Τρίτη οι αρχές της επαρχίας είχαν ανακοινώσει ότι οι κάτοικοι των περιοχών όπου ο κίνδυνος μετάδοσης κρίνεται «μέτριος ή μικρός» θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο εσωτερικό της Χουμπέι.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το αν επιτρέπεται η κυκλοφορία των κατοίκων της Χουμπέι εκτός επαρχίας, ενώ τα περιοριστικά μέτρα δεν φαίνεται να έχουν χαλαρώσει στην Γουχάν.

Στο μεταξύ οι κινεζικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ελέγχου για τους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό. Την Τετάρτη το Πεκίνο ζήτησε από όλους όσους έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό να μένουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες.

Επιπλέον όλες οι πτήσεις προς το Ντασίνγκ, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της κινεζικής πρωτεύουσας, κατευθύνονται πλέον στο παλιό αεροδρόμιο του Πεκίνου όπου έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος για τον έλεγχο όλων των ταξιδιωτών που φτάνουν στην Κίνα από το εξωτερικό, μετέδωσε χθες Σάββατο το πρακτορείο Xinhua.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας για τα εισαγόμενα κρούσματα είναι και η απόφαση των αρχών της επαρχίας Γκουανγκσί, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν χρήματα σε όποιον τους ενημερώνει για ανθρώπους που έφτασαν στην περιοχή από το εξωτερικό και δεν τήρησαν τους κανόνες της καραντίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή