Ισραήλ: Kυβέρνηση εθνικής ενότητας λόγω κορωνοϊού

Ισραήλ: Kυβέρνηση εθνικής ενότητας λόγω κορωνοϊού

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Μέσα σε λίγες ημέρες υποσχέθηκε ότι θα συγκροτήσει κυβέρνηση ο αντίπαλος του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς. Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν ανέθεσε χθες στον κεντρώο ηγέτη εντολή νέας κυβέρνησης, με στόχο να εξέλθει η χώρα από μια μακρά πολιτική κρίση και να αντιμετωπίσει τον νέο κορωνοϊό.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου, τις τρίτες μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών: 36 από τις 120 του Κοινοβουλίου, έναντι 33 για τον σχηματισμό «Μπλε-Λευκό» του Μπένι Γκαντς. Ομως, στις διαβουλεύσεις που είχε με τους αντιπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, 61 βουλευτές συνέστησαν στον Ρίβλιν για την πρωθυπουργία τον Μπένι Γκεντς, έναντι 58 που συνέστησαν τον Νετανιάχου. «Γι’ αυτό σας εμπιστεύομαι την εντολή να σχηματίσετε κυβέρνηση», δήλωσε ο Ρίβλιν απευθυνόμενος στον 60χρονο Μπένι Γκαντς, πρώην αρχηγό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. «Θα κάνω τα πάντα για να σχηματίσω στο ελάχιστο χρονικό διάστημα μια κυβέρνηση εθνική, πατριωτική και όσο το δυνατόν ευρύτερη», δήλωσε ο Γκεντς και μίλησε για «ενότητα» στην ομιλία του, καλώντας τους αρχηγούς των διαφόρων κομμάτων να ενωθούν μαζί του.

Ο Μπένι Γκαντς έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να παρουσιάσει την κυβέρνησή του. «Είναι μια σύντομη περίοδος, όμως δεδομένων των σημερινών συνθηκών εθνικής και διεθνούς εκτάκτου ανάγκης, είναι πολύ», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος. Ο Ρίβλιν είχε καλέσει τους Νετανιάχου και Γκαντς να συζητήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας «το συντομότερο δυνατόν», ώστε αυτή να επικεντρωθεί στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού. Πέντε νέα κρούσματα μόλυνσης καταγράφηκαν στο Ισραήλ, ανεβάζοντας σε 255 τον συνολικό αριθμό. Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν υπό περιορισμούς. Σύμφωνα με τον πολιτικό σχολιαστή Ναούμ Μπαρνέα, «ο κορωνοϊός είναι το κλειδί για μια συμφωνία… Αν οι απαισιόδοξες προβλέψεις είναι ορθές, θα ήταν έξυπνο εκ μέρους του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να καθίσει δίπλα στο “Μπλε-Λευκό” σε μια κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή