Προβληματισμός στο επιτελείο του Σάντερς

Προβληματισμός στο επιτελείο του Σάντερς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικράτησε στις προκριματικές εκλογές της Τρίτης στη Φλόριντα, την Αριζόνα και το Ιλινόι, υποχρεώνοντας τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς να επανεξετάσει τις μελλοντικές του κινήσεις. Ο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του αντιπάλου του, διαβεβαιώνοντάς τους ότι συμμερίζεται «το όραμα» του Σάντερς.

«Σας ακούω, ξέρω τι διακυβεύεται, ξέρω τι πρέπει να κάνουμε», είπε ο Μπάιντεν. «Στόχος της εκστρατείας μας και δικός μου είναι να ενώσω αυτό το κόμμα, να ενώσω αυτό το έθνος», τόνισε, επαινώντας το «αξιοθαύμαστο πάθος και την επιμονή» του Σάντερς. «Ας μην ωραιοποιούμε καταστάσεις. Τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θα θέλαμε. Ενώ κερδίζουμε τη μάχη των ιδεών, φαίνεται ότι χάνουμε την εκλογική μάχη», ανακοινώθηκε από την πλευρά της εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς, σημειώνοντας ότι έως τον επόμενο γύρο προκριματικών εκλογών απομένουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο Σάντερς θα εξετάσει την κατάσταση.

Χθες, ανακοινώθηκε ότι ο Σάντερς σταματά τη διαφημιστική εκστρατεία του στο Facebook, ένδειξη ότι ετοιμάζεται να αποσυρθεί από τη μάχη. Ο γερουσιαστής από το Βερμόντ δέχεται εκκλήσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος να εγκαταλείψει την κούρσα για το χρίσμα, ώστε να επιτρέψει στον Μπάιντεν να επικεντρωθεί στη μάχη κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, όμως, τα προοδευτικά τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας, τα οποία εκπροσωπεί, του ζητούν να παραμείνει ώστε να συνεχίσει να ρυμουλκεί τον Μπάιντεν προς πιο αριστερές θέσεις. Υπό την πίεση του Σάντερς και της γερουσιαστού Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ο Μπάιντεν έχει μεταστραφεί σε πιο φιλολαϊκές θέσεις στα ζητήματα της προστασίας των πιστωτών και της ανώτατης εκπαίδευσης, αν και αρνείται να προσχωρήσει στο στρατόπεδο των οπαδών του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η πολιτική μάχη στις ΗΠΑ επηρεάζεται ποικιλοτρόπως από την εν εξελίξει επιδημία του κορωνοϊού, η οποία καθιστά αβέβαιο το πότε θα ολοκληρωθούν οι προκριματικές εκλογές. Οι εκλογές του Οχάιο, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την Τρίτη, αναβλήθηκαν την τελευταία στιγμή, ενώ αντιθέτως οι κάλπες στην Αριζόνα στήθηκαν με το σκεπτικό ότι «όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο πιο επικίνδυνο μπορεί να γίνει», όπως είπε η υπεύθυνη για τη διενέργεια των εκλογών στην πολιτεία.

Πιστός στο ρητό που αναφέρει ότι στις κρίσεις «όλοι γίνονται Κεϋνσιανοί», ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ εγκατέλειψε την ιδέα για φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις και συμφώνησε με την πρόταση για άμεση χορήγηση οικονομικού βοηθήματος ύψους 2.000 δολαρίων σε μεγάλο μέρος των αμερικανικών νοικοκυριών. Παράλληλα, αλλάζοντας εντελώς στάση σε σχέση με τις αρχικές του τοποθετήσεις, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι «εξαρχής γνώριζε» ότι ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί σε πανδημία. Να σημειωθεί ότι στις 22 Ιανουαρίου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ερωτηθεί αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο πανδημίας. «Καθόλου», είχε απαντήσει, «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή