Λογισμικό εντοπίζει όσους δεν φορούν μάσκες

Λογισμικό εντοπίζει όσους δεν φορούν μάσκες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική εταιρεία Hangwang, της οποίας δύο εκατομμύρια κάμερες κλειστού κυκλώματος είναι τοποθετημένες ανά τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε λογισμικό που επιτρέπει την επιτυχή αναγνώριση του προσώπου, ακόμη και όσων φορούν ιατρική μάσκα, σε ποσοστό 95%. Η Κίνα διαθέτει τα πλέον εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης προσώπου στον κόσμο, ωστόσο το ξέσπασμα της επιδημίας COVID-19 στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, στα τέλη του 2019, ανάγκασε σύντομα όλους να φορέσουν μάσκες, με αποτέλεσμα να προκύψει αυξημένη ζήτηση για λογισμικό που θα έλυνε αυτό το πρόβλημα.

Ο επικεφαλής τεχνικός της εταιρείας (το αγγλικό όνομα της οποίας είναι Hanvon), Χουάνγκ Λέι, είπε μιλώντας στους Financial Times και στο Reuters ότι η εταιρεία του άρχισε να εργάζεται για την κατασκευή του νέου λογισμικού στις αρχές Ιανουαρίου, όταν ακόμη δεν είχε γίνει ευρέως αντιληπτό το πρόβλημα που θα έπληττε αρχικά την Κίνα και, λίγες εβδομάδες αργότερα, ολόκληρο τον κόσμο. Μεγάλοι πελάτες της εταιρείας, όπως νοσοκομεία της επαρχίας Χουμπέι, άρχισαν να ζητούν ενημέρωση του λογισμικού, ώστε οι κάμερες να αναγνωρίζουν νοσοκόμες που φορούσαν μάσκα. «Δεν θα περιμέναμε μέχρι να “σκάσει” κάτι για να αναλάβουμε δράση. Αν ζητούν τρεις ή πέντε πελάτες το ίδιο πράγμα, αντιλαμβανόμαστε πως αυτό είναι σημαντικό», λέει ο Χουάνγκ, προσθέτοντας ότι προηγουμένως το λογισμικό αναγνώριζε πρόσωπα που φορούσαν μάσκα μόνο στο μισό των περιπτώσεων, ενώ χωρίς μάσκα το ποσοστό ακριβούς αναγνώρισης είναι 99,5%.

Εκτοτε, η ζήτηση για το αναβαθμισμένο λογισμικό εκτοξεύθηκε στα ύψη, καθώς το παρήγγειλαν από αστυνομικά τμήματα μέχρι εταιρείες διαχείρισης σιδηροδρομικών σταθμών και επιχειρήσεις που διατηρούν προσωπικό σε γραφεία σε ουρανοξύστες. Το συγκεκριμένο λογισμικό της Hanvon είναι σχεδιασμένο για να επιστρέφει ακριβή αποτελέσματα αναγνώρισης προσώπου όταν αντλεί στοιχεία από βάση δεδομένων που περιλαμβάνει έως και 50.000 πρόσωπα. «Αν συνδεθεί με αισθητήρα θερμοκρασίας, μπορεί να μετρήσει τη θερμοκρασία σώματος, ενώ θα ταυτοποιεί το όνομα του ατόμου και στη συνέχεια το σύστημα θα επεξεργάζεται το αποτέλεσμα, εφόσον ανιχνεύσει θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών Κελσίου», εξηγεί ο Χουάνγκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή