Δεν καταδικάζει ο Ντόναλντ Τραμπ ρατσιστικό όρο

Δεν καταδικάζει ο Ντόναλντ Τραμπ ρατσιστικό όρο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει ο Αμερικανός πρόεδρος να υπερασπίζεται τη χρήση του ρατσιστικού όρου «kung flu» από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ενώ επανέλαβε πως η επιδημία COVID-19 «προέρχεται από την Κίνα». Παράλληλα, ο Τραμπ στρατολόγησε τη σύζυγό του, Μελάνια, η οποία θα πρωταγωνιστήσει σε ένα τηλεοπτικό σποτ που θα εξηγεί τα μέτρα προστασίας τα οποία μπορούν να πάρουν οι Αμερικανοί.

Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ αφότου η Γουέιτζια Γιανγκ, ρεπόρτερ του CBS News, ασιατικής καταγωγής, έγραψε την Τρίτη πως αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε στην παγκόσμια επιδημία COVID-19 με τον ρατσιστικό όρο «γρίπη κουνγκ» (kung flu) που αναφέρεται στην κινεζική πολεμική τέχνη κουνγκ φου, η οποία ταυτίζεται με την Κίνα. Χθες, o πρόεδρος Τραμπ απέφυγε να καταδικάσει τη χρήση του όρου kung flu και υπέθεσε πως οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής θα συμφωνούσαν «100%» με τον όρο «κινεζικός ιός». Ερωτηθείς από δημοσιογράφο κατά πόσον θεωρεί ότι η χρήση τέτοιων φράσεων θα αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ρατσιστικών επιθέσεων κατά Αμερικανών ασιατικής καταγωγής, ο Τραμπ απάντησε πως δεν θεωρεί ότι οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής θα επηρεαστούν αρνητικά από τη φράση, η οποία σχετίζεται με το ότι ο ιός προέρχεται από την Κίνα. Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ όσο και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και μέλη της Γερουσίας έχουν περιγράψει το νέο κορωνοϊό ως «κινεζικό ιό». «Οχι, καθόλου», απάντησε ο Τραμπ στο ερώτημα.

«Νομίζω πως πιθανότατα θα συμφωνούσαν με αυτόν 100%. Προέρχεται από την Κίνα. Δεν υπάρχει κάτι επί του οποίου να μη συμφωνούμε». Οσον αφορά τη φράση «kung flu» ο Τραμπ περιορίστηκε να ρωτήσει τους δημοσιογράφους ποια συνάδελφός τους ανέφερε το περιστατικό. Στο ιατρικό μέτωπο της επιδημίας, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ να χρησιμοποιήσει αμέσως τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης που είχε ενεργοποιήσει την Τετάρτη και να πιέσει τις αμερικανικές βιομηχανίες να επιταχύνουν την παραγωγή ιατροφαρμακευτικού υλικού. «Αυτή τη στιγμή, οι ελλείψεις κρίσιμης σημασίας ιατρικού εξοπλισμού και προσωπικής προστασίας πλήττουν την προσπάθεια καταπολέμησης της επιδημίας κορωνοϊού, εκθέτοντας σε κίνδυνο το προσωπικό της πρώτης γραμμής και δυσχεραίνοντας την περίθαλψη αυτών που αρρωσταίνουν», αναφέρεται σε δελτίου Τύπου της Πελόσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή