Κορωνοϊός: Επικρίσεις για έλλειψη προστατευτικού υλικού

Κορωνοϊός: Επικρίσεις για έλλειψη προστατευτικού υλικού

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή κριτική σχετικά με τη μη διάθεση στην ενιαία αγορά προστατευτικού εξοπλισμού και άλλων προϊόντων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ασκεί με επιστολή του, ενόψει της σημερινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Βιομηχανίας της Ε.Ε., ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν. Στην επιστολή, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», ο κ. Μπρετόν τονίζει ότι, παρότι ορισμένοι κατασκευαστές ειδών όπως μάσκες και αναπνευστήρες έχουν διπλασιάσει την παραγωγή τους, «αυτό δεν θα είναι αρκετό». 

«Είναι κρίσιμο να συνεχίσει να λειτουργεί η ενιαία αγορά της Ε.Ε. ώστε να καλύψει τις ζωτικές ανάγκες των πολιτών», στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, γράφει ο Γάλλος επίτροπος. Σχετικά με αυτό, σημειώνει δύο εξελίξεις που τον «ανησυχούν ιδιαίτερα»: οι περιορισμοί στις εξαγωγές προστατευτικών υλικών, ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων που έχουν επιβάλει αρκετά κράτη-μέλη και ο αντίκτυπος που έχουν οι συνοριακοί έλεγχοι που έχουν επιβληθεί στο εσωτερικό της Σένγκεν στη διαθεσιμότητα αγαθών και υπηρεσιών εντός της Ε.Ε.

«Μονομερείς και εσπευσμένες ενέργειες κρατών-μελών εμποδίζουν την πρόσβαση όσων έχουν ανάγκη είδη ζωτικά για την άμβλυνση των υγειονομικών κινδύνων που συνδέονται με το ξέσπασμα του COVID-19», σημειώνει ο κ. Μπρετόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χώρες που έχουν επιβάλει μέτρα περιορισμού εξαγωγών ιατρικών ειδών είναι η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η Γερμανία είχε λάβει αντίστοιχα μέτρα, τα οποία ακύρωσε κατόπιν διαβουλεύσεων με την Επιτροπή. Η Γαλλία έχει επιτάξει ορισμένες κατηγορίες ζωτικών προϊόντων, αλλά έχει δεσμευθεί ότι θα επιτρέψει τις εξαγωγές αφού βεβαιωθεί ότι διαθέτει τα αποθέματα για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.​

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή