Πρωταθλήτρια σε κρούσματα η Ευρώπη

Πρωταθλήτρια σε κρούσματα η Ευρώπη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μακάβρια ρεκόρ συνεχίζονται. Την Τετάρτη η Ευρώπη μέτρησε περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού από την Κίνα. Την Πέμπτη, μόνο η Ιταλία θρήνησε περισσότερους θανάτους από την Κίνα. Την ώρα που το Πεκίνο ενημερώνει ότι οι νέες λοιμώξεις έχουν πέσει στο μηδέν, στην Ευρώπη οι αριθμοί αυξάνονται, μετρώντας ήδη 100.000 κρούσματα και 5.000 θανάτους. Πώς είναι δυνατόν η Ευρώπη, που είχε εβδομάδες να προετοιμαστεί και διαθέτει πολύ μικρότερο πληθυσμό συγκριτικά με την Κίνα, να τα πηγαίνει χειρότερα; Ως έναν βαθμό, οι Ευρωπαίοι πληρώνουν το τίμημα των ανοικτών, εύπορων δημοκρατικών κοινωνιών, όπου τα ταξίδια είναι εύκολα και οι κυβερνήσεις ακούν την κοινή γνώμη.

Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Η ταχύτητα και η επιθετική προσέγγιση έπαιξαν εξίσου κρίσιμο ρόλο. Κάποιες κυβερνήσεις στην Ανατολική Ασία κατόρθωσαν να περιορίσουν δραστικά την εξάπλωση του ιού με έναν συνδυασμό καραντίνας, πολλών και γρήγορων ελέγχων και ανίχνευσης των επαφών των φορέων του ιού, χωρίς να χρειαστεί να «παγώσουν» εντελώς την οικονομική τους δραστηριότητα. Η Νότια Κορέα κινήθηκε ταχύτατα, κάνοντας 200.000 ελέγχους. «Πρόκειται για άθλο και απαιτεί πολλούς πόρους» λέει ο επιδημιολόγος Φρανσουά Μπαλού, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αντίστοιχες δυνατότητες για μαζικούς ελέγχους. «Στην Ανατολική Ασία είδαν τι είχε συμβεί με τον SARS και ήταν έτοιμοι για την επόμενη φορά» τονίζει ο πρώην διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου για την πρόληψη ασθενειών, Τόμας Φρίντεν.

Χρόνος αντίδρασης υπήρχε επειδή οι Κινέζοι επέβαλαν αυστηρά μέτρα στο επίκεντρο της επιδημίας, την επαρχία Γουχάν, δίνοντας στον υπόλοιπο κόσμο τον χρόνο να προετοιμαστεί. Η Κίνα «κατέβασε ρολά» στην επαρχία Γουχάν στις 23 Ιανουαρίου, όταν ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ήταν 600. Η πρώτη προσπάθεια της Ευρώπης να πράξει κάτι αντίστοιχο, επιβάλλοντας καραντίνα στη βόρεια Ιταλία, έγινε στις 8 Μαρτίου, και ενώ στη χώρα είχαν καταγραφεί περισσότερα από 7.300 κρούσματα. «Μπορεί η Κίνα να άργησε, μπορεί να έχω επιφυλάξεις για κάποια από τα μέτρα που έλαβαν, αλλά έθεσαν την επιδημία υπό έλεγχο» σημειώνει ο Μπαλού. «Με αυτόν τον τρόπο έδωσαν στον κόσμο την ευκαιρία να προετοιμαστεί, αλλά πήγε χαμένη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή