Τι μας διδάσκει η κρίση του κορωνοϊού

Τι μας διδάσκει η κρίση του κορωνοϊού

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση του κορωνοϊού προσφέρει επτά διδάγματα, εξηγεί ο Ιβάν Κράστεφ, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Το πρώτο από αυτά αφορά την επάνοδο του ισχυρού κράτους. Αντίθετα με ό,τι συνέβη μετά την οικονομική κρίση του 2008-09, όταν η αναξιοπιστία των αγορών δεν οδήγησε σε εκκλήσεις για ισχυρότερη κρατική μηχανή, ο κορωνοϊός έκανε ήδη τους πολίτες να ζητούν την παρέμβαση του κράτους για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Το δεύτερο δίδαγμα έχει να κάνει με την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κρατών εντός της Ε.Ε και την επάνοδο των συνόρων. Η κρίση αυτή θα οδηγήσει σε κλείσιμο συνόρων και στην προτεραιότητα που θα δοθεί στους γηγενείς κατοίκους έναντι των ξένων (ακόμη και άλλων Ευρωπαίων). Ο κορωνοϊός θα εδραιώσει τον εθνικισμό και θα αναδιαμορφώσει τις προσωπικές σχέσεις, πείθοντάς μας ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τον πλησίον και όχι τον ξένο.

Το τρίτο δίδαγμα αφορά την πίστη μας στους επαΐοντες. Η κρίση του 2008 και η προσφυγική κρίση κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους ειδικούς. Αυτό έχει ήδη αλλάξει, με τους ειδικούς να ανακτούν το κύρος τους.

Το τέταρτο δίδαγμα αφορά, δυστυχώς, την επικράτηση της άποψης ότι η καθολική συλλογή ψηφιακών δεδομένων για τους πολίτες είναι χρήσιμη. Η ικανότητα του κινεζικού καθεστώτος να συλλέξει τέτοια στοιχεία συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Το πέμπτο δίδαγμα έχει να κάνει με τη διαχείριση κρίσεων. Οι κυβερνήσεις έμαθαν στον απόηχο παλαιότερων κρίσεων ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος εχθρός. Στην περίπτωση των τρομοκρατικών επιθέσεων ή της οικονομικής κρίσης, μια μεταβολή των καθημερινών συνηθειών θα σήμαινε τη νίκη των τρομοκρατών και θα απειλούσε την ανάκαμψη. Σήμερα, οι κυβερνήσεις πρέπει να πείσουν τους πολίτες να αλλάξουν συνήθειες και να μείνουν στα σπίτια τους, προκαλώντας τους αίσθημα δικαιολογημένου φόβου.

Το έκτο δίδαγμα είναι ότι η κρίση του κορωνοϊού θα έχει σημαντική επίπτωση στις σχέσεις μεταξύ των γενεών. Ενώ οι νέες γενιές συνήθισαν τα τελευταία χρόνια να επικρίνουν τους πρεσβύτερους για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, οι παλαιότεροι θα αρχίσουν τώρα να επικρίνουν τους νέους για την απερισκεψία τους απέναντι στον ιό.

Το έβδομο δίδαγμα είναι ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει κάποια στιγμή να διαλέξουν να περιορίσουν την επιδημία ή να σώσουν την οικονομία, με σημαντικό ανθρώπινο κόστος.

Είναι ακόμη νωρίς για να διαγνωστούν οι πολιτικές επιπτώσεις του ιού. Μόνη βεβαιότητα είναι ότι ο κορωνοϊός θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα ίδια τα θεμέλια της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή