Επιστημονική πανστρατιά για φάρμακα, εμβόλια

Επιστημονική πανστρατιά για φάρμακα, εμβόλια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πανστρατιά βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προκειμένου να βρεθούν, το ταχύτερο δυνατόν, αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα κατά του νέου κορωνοϊού. Το μέλλον εμφανίζεται ελπιδοφόρο, καθώς ήδη στις ΗΠΑ πραγματοποιείται η πρώτη κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου mRNA-1273 σε 45 υγιείς εθελοντές. Το εμβόλιο, προϊόν συνεργασίας του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Inc, δρα καθοδηγώντας τα κύτταρα να παράγουν μία πρωτεΐνη που ελπίζεται ότι θα πυροδοτήσει ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση κατά του κορωνοϊού.

Δυναμικά στον αγώνα έχει μπει, όπως ήταν φυσικό, η Κίνα όπου έχουν δρομολογηθεί οι κλινικές δοκιμές εννέα πειραματικών εμβολίων.

Ωστόσο, η προσπάθεια παρασκευής εμβολίου της εταιρείας βιοτεχνολογίας CureVac λίγο έλειψε να πυροδοτήσει σύρραξη μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να προσέφερε στη γερμανική εταιρεία το ποσό του ενός δισ. δολαρίων προκειμένου να εξασφαλίσει την αποκλειστική χρήση του στις ΗΠΑ. Στην πρωτοφανή πρόταση αντέδρασαν με δριμύτητα Γερμανοί αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι «η Γερμανία δεν είναι προς πώληση». Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε ότι η γερμανική εταιρεία παρασκευάζει ένα εμβόλιο για όλο τον κόσμο και όχι για μεμονωμένες χώρες. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη «σύγκρουση».

Εκτός, όμως, από την εξεύρεση ενός εμβολίου που θα αποτελέσει την οριστική λύση του προβλήματος, φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο πλούσιο το φαρμακευτικό οπλοστάσιο που διαθέτουμε εναντίον του θανατηφόρου κορωνοϊού. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Τεχνολογίας και Επιστημόνων ανακοίνωσε ότι το σκεύασμα favipiravir, που παρασκευάζεται από θυγατρική εταιρεία της Fujifilm και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων από νέα στελέχη της γρίπης, κατέγραψε ενθαρρυντικά αποτελέσματα όταν χορηγήθηκε σε ασθενείς του κορωνοϊού στην Ιαπωνία. Οι άρρωστοι βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό τέσσερις ημέρες μετά τη χορήγησή του, ενώ οι ασθενείς που δεν έλαβαν το φάρμακο χρειάστηκαν 11 ημέρες μέχρι η εξέτασή τους να είναι αρνητική. Ιάπωνες ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν πως το φάρμακο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε κρούσματα που παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα.

Κινέζοι ιατροί χρησιμοποίησαν επίσης το αντιφλεγμονώδες σκεύασμα Tocilizumab της Roche, που χορηγείται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε είκοσι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση και οι 19 πήραν εξιτήριο μετά δύο εβδομάδες.Ενα άλλο φάρμακο που χορηγείται πειραματικά στην Κίνα, σε περισσότερα από δέκα νοσοκομεία στο Πεκίνο, αλλά και στη Γαλλία, ένα παλιό σκεύασμα κατά της ελονοσίας, η χλωροκίνη, καταγράφει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις αρχικές δημοσιεύσεις, η χλωροκίνη μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο ίασης, να ρίξει τον πυρετό και να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων, μειώνοντας τον χρόνο νοσηλείας, ενώ έρευνα που εκπόνησαν τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης των ΗΠΑ έδειξε ότι η χλωροκίνη μπορεί να δράσει και ως προληπτικό μέσο κατά του κορωνοϊού, μέχρι την παρασκευή εμβολίου.

Eνθαρρυντικά αποτελέσματα έδειξε και ένα σκεύασμα που χορηγείται κατά του ιού Εμπολα, το Remdesivir.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή