Κορωνοϊός: Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Γερμανία

Κορωνοϊός: Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Γερμανία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευοίωνες ενδείξεις για ανάσχεση της διασποράς του COVID-19 παρέχουν τα τελευταία στοιχεία από τη Γερμανία. Για πρώτη φορά από την έκρηξη της επιδημίας, η καμπύλη της διασποράς, που μέχρι χθες ακολουθούσε εκθετική αύξηση, φαίνεται να εξομαλύνεται, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για ανάσχεση του φαινομένου.

«Βλέπουμε σημάδια που διαμηνύουν ότι η καμπύλη της εκθετικής αύξησης ενδεχομένως εξομαλύνεται, τείνοντας να οριζοντιωθεί. Αλλά δεν θα είμαι σε θέση να βεβαιώσω με θετικό τρόπο αυτή την τάση πριν από την Τετάρτη», δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της χώρας, Λόταρ Βίλερ.

Οπως σχολίασε ο Γερμανός επιστήμων, βασικό ρόλο στην αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης έπαιξαν το κλείσιμο των σχολείων, η ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη να τηρεί ορισμένους βασικούς κανόνες, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, και ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών. Την Κυριακή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενίσχυσε τα περιοριστικά μέτρα, απαγορεύοντας τις συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων, με εξαίρεση τις οικογενειακές.

Ποσοστό θνητότητας

Μέχρι χθες το βράδυ, περίπου 27.500 Γερμανοί είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και 115 είχαν χάσει τη ζωή τους. Το ποσοστό θνητότητας παραμένει συγκριτικά πολύ χαμηλό (στην Ιταλία είναι 9,2% και στην Ισπανία 6,1%). Η εντυπωσιακή διαφορά αποδίδεται εν μέρει στη μεγαλύτερη έκταση των τεστ (στην Ιταλία γίνονται πολύ λιγότερα, με αποτέλεσμα η θνητότητα να μεγεθύνεται τεχνητά), αλλά και στα περισσότερα κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας που διαθέτει η Γερμανία σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Σε κατ’ οίκον καραντίνα βρίσκεται από την Κυριακή η Αγκελα Μέρκελ, καθώς βρέθηκε θετικός στον ιό ο γιατρός που την εμβολίασε πρόσφατα για πνευμονιόκοκκο. Χθες το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος βρέθηκε αρνητική στο πρώτο τεστ, αλλά θα υποβληθεί σε νέο έλεγχο αύριο. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, με την Αγκελα Μέρκελ να συμμετέχει στη συνεδρίαση από την οικία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή