Κυβερνητικές κρίσεις προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού

Κυβερνητικές κρίσεις προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μοίρα πολλών κυβερνήσεων από τις ΗΠΑ μέχρι τη Βρετανία και την Ισπανία θα μπορούσε να κριθεί από την αντίδρασή τους στην επιδημία COVID-19, ενώ ακόμη και στην Κίνα είχε ασκηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες άνευ προηγουμένου κριτική κατά του κομμουνιστικού κόμματος. Η πρώτη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που έπεσε εξαιτίας της επιδημίας είναι αυτή του Κοσσυφοπεδίου, ενώ στη Ρουμανία παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας εξαιτίας της έλλειψης που υπάρχει σε προστατευτικό εξοπλισμό για το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα στη χώρα.

Στο Κοσσυφοπέδιο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι κατέρρευσε το βράδυ της Τετάρτης, καθώς ένας κυβερνητικός εταίρος απέσυρε την υποστήριξη, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό για ανεπαρκή αντιμετώπιση της επιδημίας. Ο Κούρτι είχε επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας και δημόσιων συναθροίσεων, ενώ ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι πίεζε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Κούρτι θα παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για δύο εβδομάδες, καθώς το κόμμα του θα προσπαθήσει να βρει νέο εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στη Ρουμανία παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Κοστάτσε, καθώς εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό εξαιτίας της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού. Στη χώρα έχουν καταγραφεί λίγο περισσότερα από χίλια κρούσματα COVID-19, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 14. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, καθώς χιλιάδες Ρουμάνοι πολίτες επέστρεψαν τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα από το εξωτερικό, κυρίως από την Ιταλία και την Ισπανία. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τα νοσοκομεία μας και να αγοράσουμε επειγόντως περισσότερο εξοπλισμό. Αυτή είναι η βασική μας προτεραιότητα», δήλωσε χθες ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Λούντοβικ Ορμπαν. Το υγειονομικό σύστημα της Ρουμανίας εθεωρείτο ήδη ένα από τα ανεπαρκέστερα της Ευρώπης, ενώ η υποχρηματοδότησή του τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Ο Κοστάτσε είχε προκαλέσει οργή την Τετάρτη όταν είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να υποβάλει σε διαγνωστικό τεστ ολόκληρο τον πληθυσμό του Βουκουρεστίου, δηλαδή περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ μέχρι σήμερα στη χώρα έχουν διενεργηθεί μόλις 12.000 διαγνωστικά τεστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή