Η Νέα Υόρκη εκπέμπει SOS για αναπνευστήρες

Η Νέα Υόρκη εκπέμπει SOS για αναπνευστήρες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ετοιμαζόταν για συνέντευξη Τύπου όπου επρόκειτο να ανακοινωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα για την άμεση παραγωγή 80.000 αναπνευστήρων από την κοινοπραξία της πολυεθνικής General Motors και της εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού Ventec Life Systems, που έχει έδρα το Σιάτλ.

Ωστόσο η συνέντευξη ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς ο Λευκός Οίκος θεώρησε υπερβολικό το τίμημα του ενός δισ. δολαρίων που ζητούσαν οι συνεργαζόμενες εταιρείες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα The New York Times, δήλωσαν ότι το πρόγραμμα δεν αποκλείεται τελικά να πάρει το πράσινο φως, αν και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε δύσπιστος στο κατά πόσον όντως είναι αναγκαίος ένας τόσο μεγάλος αριθμός αναπνευστήρων. Εκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον Δημοκρατικό κυβερνήτη Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, ο οποίος ζήτησε κατεπειγόντως τουλάχιστον 30.000 αναπνευστήρες.

Από την πλευρά τους, οι πολιτειακές αρχές της Νέας Υόρκης χαρακτηρίζουν δραματική την κατάσταση, ειδικά στην ομώνυμη πόλη. Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά συνέντευξη Τύπου, ο Κουόμο έκανε έκκληση σε άλλες πολιτείες, που αντιμετωπίζουν μικρότερη πίεση, να δανείσουν προσωρινά αναπνευστήρες στη Νέα Υόρκη. Η πολιτεία του μπήκε στην κρίση του κορωνοϊού με μόλις 4.000 αναπνευστήρες και πρόσφατα αγόρασε επιπλέον 7.000, αλλά απέχει πάρα πολύ από τις 30.000 που εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν στην κορύφωση της επιδημίας.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Καναδά απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο την αξίωση του Λευκού Οίκου να αναπτύξει στρατό στα σύνορα των δύο χωρών (συνολικού μήκους περί τις 9.000 χιλιόμετρα) για τη συγκράτηση της διάδοσης του κορωνοϊού. Ο Καναδάς είχε μέχρι χθες λίγο περισσότερα από 4.000 κρούσματα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεπεράσει τις 86.000. Η κυβέρνηση Τραμπ θα ήθελε να αναθέσει στις δικές της ένοπλες δυνάμεις τη στεγανοποίηση των βορείων συνόρων της, αλλά έχει εξαντλήσει πρακτικά τις δυνατότητές τους στο νότιο σύνορο με το Μεξικό, το οποίο έχει προτεραιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή