Σινοαμερικανική αντιπαράθεση με φόντο τον ιό

Σινοαμερικανική αντιπαράθεση με φόντο τον ιό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προθυμία της να βοηθήσει τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού εξέφρασε η Κίνα, παρότι μία επίσημη συμφωνία για την παροχή υγειονομικού υλικού μοιάζει να απέχει πολύ ακόμη. Η ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου, αλλά και τα προβλήματα στις διεθνείς μεταφορές, δυσχεραίνουν την προώθηση του υλικού αυτού στα αμερικανικά νοσοκομεία.

Οι δύο χώρες, που μόλις πρόσφατα κήρυξαν άτυπη εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο του προέδρου Τραμπ, αντιμετωπίζουν παραπλήσια προβλήματα, όπως επικρίσεις για αστοχίες στην αρχική διαχείριση της επιδημίας. Η κυβέρνηση Τραμπ διαμηνύει την ίδια ώρα ότι θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια του Πεκίνου να αξιοποιήσει για προπαγανδιστικούς λόγους την παροχή υγειονομικού υλικού. «Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι μια άσκηση προπαγάνδας κατά τη διάρκεια κρίσης, την οποία το κομμουνιστικό κόμμα Κίνας επιδείνωσε», είπε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

Η Ουάσιγκτον οργίστηκε με την απόφαση του Πεκίνου να μη μοιραστεί πληροφορίες στα πρώτα στάδια της επιδημίας, καθώς και για τη διασπορά θεωρίας συνωμοσίας, που θέλει τον ιό να δημιουργήθηκε σε εργαστήριο του αμερικανικού στρατού. Η κινεζική κυβέρνηση, από τη μεριά της, εξέφρασε τη θλίψη της για την επιμονή της κυβέρνησης Τραμπ να χαρακτηρίζει τον ιό «κινεζικό», ενώ ο πρόεδρος Σι διστάζει να φανεί ιδιαίτερα πρόθυμος να βοηθήσει τις ΗΠΑ σε περίοδο διμερούς έντασης.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για «κινεζικό ιό», αδιαφορώντας για τις ρατσιστικές προεκτάσεις της έκφρασης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Mάικ Πομπέο, έχει κατηγορήσει την Κίνα για σκόπιμη διασπορά του ιού, επιτρέποντας τις διεθνείς μετακινήσεις μολυσμένων με κορωνοϊό πολιτών της. «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι τα στοιχεία για την πανδημία είναι προσβάσιμα από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των δεδομένων που διαθέτει το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Σταματήστε τα κατάφωρα ψεύδη!» έγραψε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνίν, για να συνεχίσει: «Οι προσπάθειες της Κίνας απέτρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα».

Οι δύο χώρες έχουν, όμως, και κοινά συμφέροντα. Η κυβέρνηση Τραμπ κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των ψηφοφόρων εάν οι λεκτικές επιθέσεις της κατά της Κίνας εμποδίσουν την προώθηση αναγκαίου υλικού στις ΗΠΑ. Αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες βιοτεχνολογίας συνεργάζονται ήδη, πάντως, χωρίς φανφάρες με στόχο τη δημιουργία εμβολίου. Οι καλές προθέσεις επιστημόνων και εταιρικών παραγόντων συναντούν, όμως, σημαντικά εμπόδια. Οι ελλείψεις εμπορικών μεταγωγικών αεροσκαφών υποχρέωσαν την κινεζική Cathay Pacific να ανακοινώσει τη συνέχιση των πτήσεων ορισμένων επιβατικών αεροσκαφών, χωρίς επιβάτες, σε μία προσπάθεια να προωθηθούν υγειονομικό υλικό και βιομηχανικά είδη πρώτης ανάγκης προς τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή