Αγώνας δρόμου για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης

Αγώνας δρόμου για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν βρουν οι επιστήμονες εμβόλιο, είναι η απάντηση στην ερώτηση πότε θα έχουμε δαμάσει την πανδημία COVID-19, ή πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης που ζει ολόκληρος ο κόσμος. Το εμβόλιο θα βρίσκεται στα φαρμακεία το νωρίτερο σε 12 με 18 μήνες, επαναλαμβάνουν οι επιστήμονες που ηγούνται της προσπάθειας κάθε χώρας να περιορίσει την πανδημία.

Ωστόσο, οι πολίτες κάθε χώρας μπορούν να ελπίζουν ότι θα αρχίσουν να αίρονται τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα περίπου δύο μήνες αφότου επιβλήθηκαν, όπως υποδηλώνουν τα παραδείγματα της Κίνας και της Νότιας Κορέας που κατάφεραν να έχουν σχεδόν μηδενικά νέα κρούσματα μετά δύο μήνες έντονης προσπάθειας. Θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όμως, η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για έγκαιρη διενέργεια διαγνωστικών τεστ στον γενικό πληθυσμό και στη συνέχεια εντοπισμός των ανθρώπων με τους οποίους ήρθε σε επαφή κάποιος φορέας ώστε να μην υπάρξει νέα εξάπλωση μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα, ομάδες επιστημόνων σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια COVID-19, ενώ άγνωστο παραμένει κατά πόσον θα μπορούσε να περιορίσει την μετάδοση του ιού ο ερχομός του καλοκαιριού.

Στις ΗΠΑ ήδη διεξάγονται από τα μέσα Μαρτίου δοκιμές ενός πειραματικού εμβολίου που ανέπτυξε το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών (NIAID). Παράλληλα, ορισμένες από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου εργάζονται πυρετωδώς ώστε να κατασκευάσουν ένα εμβόλιο και συνεργάζονται με διάφορες κυβερνήσεις, από την κινεζική μέχρι την αμερικανική και ευρωπαϊκές.

Ωστόσο, ο Αντονι Φαουτσί, επικεφαλής του NIAID, επισημαίνει πως εμβόλιο δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμο παρά σε ένα χρόνο το νωρίτερο.

Η διενέργεια τεστ θα επιτρέψει επίσης την επιστροφή ανθρώπων που έχουν περάσει την ασθένεια στην εργασία τους και πολλών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στην πρώτη γραμμή της μάχης. «Θα έλεγα πως στις αρχές Μαΐου θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε πως βγαίνουμε από αυτή» την κατάσταση, είπε την Τετάρτη στους New York Times η Μόργκαν Κατς, βοηθός καθηγητή με ειδίκευση στις μεταδοτικές ασθένειες στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ.

Σημαντικοί παράγοντες για να απαντηθεί το ερώτημα μέχρι πότε θα παραμένουμε μέσα στο σπίτι μας και οι πόλεις μας θα θυμίζουν σκηνικό από δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι επίσης το κατά πόσον η πανδημία επηρεάζεται από τον ερχομό του καλοκαιριού και πόσο διαρκεί η ανοσία που αναπτύσσουν οι άνθρωποι που θεραπεύθηκαν από την ασθένεια.

Την Πέμπτη, ο Φαουτσί δήλωσε πως υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι ο νέος κορωνοϊός θα επανεμφανίζεται «περιοδικά, κυκλικά» όπως ο ιός της γρίπης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό «να έχουμε ένα εμβόλιο… και ένα μενού αποτελεσματικών και ασφαλών φαρμάκων» για να αντιμετωπίσουμε τον δεύτερο κύκλο που ενδεχομένως εκδηλωθεί το φθινόπωρο, πρόσθεσε. Στο θέμα της ανοσίας, η προκαταρκτική απάντηση των επιστημόνων είναι πως οι άνθρωποι που κόλλησαν τον ιό εμφανίζουν ανοσία για τουλάχιστον μερικούς μήνες, ενδεχομένως και για ένα με δύο χρόνια, λέει στους ΝΥΤ ο Βινίτ Μενάτσερι, ιολόγος στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας. Ακόμη και αν η ανοσία είναι βραχυπρόθεσμη, αν κολλήσει κανείς ξανά την ασθένεια, τα συμπτώματα θα είναι πιθανότατα πολύ ηπιότερα από την πρώτη φορά, προσθέτει ο Φλόριαν Κράμερ, μικροβιολόγος στο νοσοκομείο «Ορος Σινά» της Νέας Υόρκης.

Το πλάσμα αίματος

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον κορωνοϊό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέχρι να παραχθεί εμβόλιο είναι η μετάγγιση πλάσματος από το αίμα ανθρώπων που έχουν ήδη ασθενήσει και συνεπώς διαθέτουν αντισώματα τα  οποία μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό. Την Τρίτη, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση για χρήση πλάσματος από ανθρώπους που έχουν ιαθεί για τη θεραπεία ασθενών που εμφανίζουν βαριά συμπτώματα. Ανάλογη προσπάθεια έγινε και στην Κίνα, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη οριστικά, σύμφωνα με το περιοδικό Nature. Η μέθοδος θα εφαρμοστεί πρώτα στη Νέα Υόρκη που γίνεται το νέο επίκεντρο της επιδημίας. Εχει το πλεονέκτημα ότι είναι διαθέσιμη σήμερα και είναι φθηνή. Εφόσον αποδειχθεί επιτυχημένη η δοκιμή στη Νέα Υόρκη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποκτήσει ανοσία, έστω προσωρινή, το νοσηλευτικό προσωπικό και να αντιμετωπιστούν βαριά περιστατικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή