Επανέρχεται η προ καραντίνας ζωή στη Γουχάν

Επανέρχεται η προ καραντίνας ζωή στη Γουχάν

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Ενώ η πανδημία COVID-19 κατακλύζει τη Δύση, στην Κίνα δεν κατεγράφη χθες κανένα νέο κρούσμα για τέταρτη συναπτή ημέρα, ενώ στην πόλη Γουχάν, όπου ήταν αρχικά το επίκεντρο, κανένα νέο κρούσμα για έκτη συνεχή ημέρα. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν ξανά και οι περίπου 11 εκατ. κάτοικοι της Γουχάν προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα έπειτα από περίπου δύο μήνες καραντίνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters. Εξω από το εμπορικό κέντρο Wuhan International Plaza, όπου διατηρούν κατάστημα μάρκες πολυτελείας, όπως οι Cartier και Louis Vuitton, καλοντυμένο προσωπικό καλωσορίζει τους πελάτες στις εισόδους φορώντας γάντια και μάσκα προσώπου. Η καραντίνα στην επαρχία Χουμπέι, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Γουχάν, ήρθη σχεδόν πλήρως την περασμένη Τετάρτη και τα μέτρα θα χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

«Το Wuhan International Plaza είναι πολύ αντιπροσωπευτικό (της Γουχάν)», λέει στο Reuters ένας νεαρός κάτοικος. «Οπότε η επαναλειτουργία του πραγματικά με κάνει να αισθάνομαι ότι αυτή η πόλη επιστρέφει στη ζωή», εξηγεί. Οι πελάτες έκαναν ουρά απέχοντας μεταξύ τους ένα με ενάμισι μέτρο έξω από το εμπορικό κέντρο, ώστε να τους μετρήσουν τη θερμοκρασία. Παράλληλα, έδειχναν στο κινητό τους τηλέφωνο «πράσινους» κωδικούς, που αποτελούν απόδειξη ότι είναι υγιείς. Οι Αρχές της Χουμπέι ανέφεραν ότι το Σάββατο επέστρεψαν στη δουλειά τους 4,6 εκατ. κάτοικοι, εκ των οποίων τα 2,8 εκατ. κατευθύνθηκαν προς άλλες επαρχίες. Ωστόσο, το Πεκίνο και πολλοί παράγοντες ανησυχούν ότι η άρση της καραντίνας στη Χουμπέι και η επιστροφή των πολιτών στη δουλειά τους θα οδηγήσει σε νέα έξαρση της πανδημίας. Το προηγούμενο Σάββατο είχε σημειωθεί πολύωρη αναταραχή σε μια γέφυρα που συνδέει την επαρχία Χουμπέι με την επαρχία Τζιανγκσί, καθώς η αστυνομία της δεύτερης είχε μπλοκάρει την άλλη πλευρά, απαγορεύοντας στους κατοίκους να περάσουν.

Εν τω μεταξύ, πολλοί κάτοικοι της Γουχάν αμφιβάλλουν κατά πόσον οι νεκροί από την πανδημία είναι μόνο 2.500, όπως αναφέρει το Πεκίνο, κάνοντας λόγο για περισσότερους από 40.000. Την περασμένη εβδομάδα, σε ένα από τα οκτώ κρεματόρια της Γουχάν εμφανίστηκαν 2.500 τεφροδόχοι για δύο συνεχόμενες ημέρες, σύμφωνα με το κινεζικό περιοδικό Caixin, το οποίο επικαλείται το Bloomberg. Από την αρχή της εβδομάδας, τα επτά μεγάλα κρεματόρια της Γουχάν παραδίδουν σε συγγενείς νεκρών 500 τεφροδόχους το καθένα την ημέρα, σύμφωνα με το αμερικανικό, χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση, πρακτορείο ειδήσεων Radio Free Asia. «Δεν μπορεί να είναι σωστός (ο επίσημος αριθμός των νεκρών), διότι τα κρεματόρια δουλεύουν ασταμάτητα, οπότε πώς γίνεται να έχουν πεθάνει τόσο λίγοι κάτοικοι», αναφέρει στο RFA ένας κάτοικος της Γουχάν με το επώνυμο Ζανγκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή