Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη χλωροκίνη

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη χλωροκίνη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκριση εκτάκτου ανάγκης έδωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) στη χορήγηση δύο παλαιών φαρμάκων κατά της ελονοσίας, της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης, σε εφήβους και ενήλικους ασθενείς με COVID-19. Ο FDA, άλλωστε, είχε ήδη επιτρέψει την πειραματική χορήγηση των φαρμάκων σε βαριά ασθενείς με COVID-19 στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Πληθώρα νοσοκομείων, σε πολλά κράτη, τα έχουν περιλάβει στα θεραπευτικά τους πρωτόκολλα. Παράλληλα, ο γνωστός Γάλλος επιδημιολόγος Ντιντιέ Ραούλ ανέφερε ότι 1.003 νοσούντες υποβάλλονται σε θεραπεία με το συγκεκριμένο σκεύασμα και μόνο ένας, από αυτούς στους οποίους χορηγήθηκε, πέθανε. Ωστόσο, έντονη παραμένει η ανησυχία των ειδικών, τόσο για την έλλειψη στοιχείων που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους όσο και για τις παρενέργειές τους. Ερευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings επισημαίνει πως αμφότερα τα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες και συχνά θανατηφόρους καρδιακές αρρυθμίες στα τρία εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που πάσχουν από τη συγγενή καρδιοπάθεια «σύνδρομο μακρού QT», η οποία προκαλεί μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό.

Επίσης, επικίνδυνες δυσλειτουργίες της καρδιάς μπορούν να εμφανίσουν εκατομμύρια άνθρωποι παίρνοντας χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη εφόσον λαμβάνουν ταυτόχρονα συνήθη αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωσικά φάρμακα, αλλά και ευρύ φάσμα αντιβιοτικών, αν, βεβαίως, δεν βρίσκονται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Οπως τονίζει ο δρ Μάικλ Ακερμαν, γενετιστής στην κλινική Mayo, που συνυπογράφει τη μελέτη, η εμφάνιση των παρενεργειών, ακόμη και σε ένα μικρό ποσοστό των εκατομμυρίων που θα λάβουν τα φάρμακα, μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία. «Διαθέτουμε τα όπλα ώστε να αποτρέψουμε τους αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους σε ασθενείς που λαμβάνουν τα φάρμακα κατά της ελονοσίας. Ομως είναι απαραίτητο η ιατρική κοινότητα να ενημερωθεί για τις σοβαρές παρενέργειές τους», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η ασφαλής χορήγησή τους επιβάλλει τον εξονυχιστικό έλεγχο των ασθενών που θα τα λάβουν, αλλά και κάποιον τρόπο διαρκούς καταγραφής του καρδιακού παλμού σε άτομα στα οποία συνταγογραφούνται τα σκευάσματα και επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Ο δρ Νταν Βικ, παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, λέει ότι «η χλωροκίνη δεν αποτελεί αβλαβή πανάκεια κατά του COVID-19» και σίγουρα πρέπει να αποθαρρύνεται η χρήση της από άτομα που πάσχουν από έλλειψη του ενζύμου G6PD, κάτι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στους πληθυσμούς της Μεσογείου. Αυτοί οι ασθενείς αγνοούν την έλλειψη μέχρι τη στιγμή που κάποιο τρόφιμο (κουκιά, φάβα) ή φάρμακο (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη κ.ο.κ.) τους προκαλέσει επεισόδιο αιμολυτικής αναιμίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή