Μουδιασμένη η Ε.Ε. με τον Ορμπαν

Μουδιασμένη η Ε.Ε. με τον Ορμπαν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταραχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προκαλέσει η νέα αυταρχική στροφή της Ουγγαρίας, το Κοινοβούλιο της οποίας προχθές έδωσε στον Βίκτορ Ορμπαν εξουσίες αντίστοιχες ενός δικτάτορα, χωρίς ρητό χρονικό όριο, με την πρόφαση της καταπολέμησης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε επιτρέπει στο υπουργικό συμβούλιο να αναστέλλει την υφιστάμενη νομοθεσία και να διοικεί μέσω διαταγμάτων, ενώ για το διάστημα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν θα διενεργηθούν εκλογές ούτε σε τοπικό ούτε σε εθνικό επίπεδο. Οι επιλογές της κυβέρνησης θα ελέγχονται, θεωρητικά, από το Συνταγματικό Δικαστήριο – το οποίο όμως ο Ορμπαν έχει προ πολλού φέρει στα μέτρα του, διορίζοντας ως δικαστές έμπιστά του πρόσωπα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέδωσε χθες δήλωση για τα «μέτρα έκτακτης ανάγκης στα κράτη-μέλη» για τον κορωνοϊό, στην οποία σημειώνει: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης να μη λαμβάνονται εις βάρος των θεμελιωδών αρχών και αξιών μας, που ορίζονται στις συνθήκες». «Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να μην ξεπερνούν το αναγκαίο μέτρο και να είναι αυστηρώς αναλογικά. Δεν μπορούν να διαρκούν επ’ αόριστον», προσθέτει η πρόεδρος της Επιτροπής.

Σχετικά με τις ιδιαίτερα αυστηρές ποινές που προβλέπονται για διασπορά ψευδών ειδήσεων, η δήλωση αναφέρει: «Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. […] Την περίοδο αυτή, είναι σημαντικότερο από ποτέ οι δημοσιογράφοι να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ελευθερία και ακρίβεια, ώστε να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και να διασφαλίσουν την πρόσβαση των πολιτών σε πληροφορίες ζωτικής σημασίας». Οπως ανέφερε στο briefing της Επιτροπής ο επικεφαλής της υπηρεσίας εκπροσώπων Ερίκ Μαμέρ, το ζήτημα των μέτρων εκτάκτου ανάγκης θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων. 

Η αντίδραση της Κομισιόν επικρίθηκε ευρέως ως ιδιαίτερα ήπια, με πολλούς να στέκονται στο γεγονός ότι πουθενά στη δήλωση δεν αναφέρθηκε η Ουγγαρία. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου το Fidesz (το κόμμα του Ορμπαν) εξακολουθεί να είναι μέλος, παρότι η ιδιότητά του αυτή τελεί υπό αναστολή από τον περασμένο Μάιο, έως χθες το βράδυ δεν είχε πάρει θέση δημοσίως για τη νέα συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Ευχές από Σαλβίνι

Οι εξελίξεις στην Ουγγαρία δεν έτυχαν παντού αρνητικής υποδοχής. Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λίγκας στην Ιταλία, που έχει σοβαρές βλέψεις να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, χαιρέτισε τη «δημοκρατική επιλογή» του ουγγρικού Κοινοβουλίου και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη μάχη κατά του ιού στον «φίλο Βίκτορ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή