Ενδοοικογενειακή βία εξαιτίας καραντίνας

Ενδοοικογενειακή βία εξαιτίας καραντίνας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Αύξηση κατά 18% σημειώθηκε στις κλήσεις στην ειδική γραμμή θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τις κρατικές αρχές. Ανάλογη αύξηση σημειώθηκε και στις γραπτές καταγγελίες, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι ο εγκλεισμός αυξάνει τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας, εγκλωβίζοντας παράλληλα τα θύματα και καθιστώντας τα πιο ευάλωτα.

Το ισπανικό υπουργείο Ισότητας ανέμενε την έξαρση αυτή, βασιζόμενο σε δύο δεδομένα. Πρώτον, στην αντίστοιχη έξαρση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια της καραντίνας στην Κίνα και δεύτερον, στο γεγονός ότι οι ενδοοικογενειακές εντάσεις οξύνονται σε περιόδους στενού συγχρωτισμού, λ.χ. στις καλοκαιρινές διακοπές και στις γιορτές των Χριστουγέννων. Ιδίως σε περιπτώσεις που ο εγκλεισμός συμπίπτει με καταχρήσεις οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών, το κοκτέιλ είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα πιο αδύναμα μέλη των νοικοκυριών.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τη βοήθεια προς τα θύματα κακοποίησης στις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, που δεν κλείνουν λόγω κορωνοϊού, ενώ έχει δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των αυτόνομων περιοχών να αντλήσουν συμπληρωματική χρηματοδότηση για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ή για τη μεταφορά τους σε ξενοδοχεία, σε περίπτωση που οι δομές δεν επαρκούν.

Η ισπανική κοινωνία μόλις πρόσφατα άρχισε να συνειδητοποιεί το μέγεθος του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία έχει ως κατεξοχήν θύματα τις γυναίκες. Σε έρευνα του 2015 (Macroencuesta), το 12,5% των γυναικών δήλωσε ότι έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από νυν ή πρώην σύντροφο, ποσοστό που ισοδυναμεί με 2,5 εκατ. γυναίκες. Με βάση την έρευνα αυτή, οι επτά στις δέκα δεν κατήγγειλαν τα περιστατικά. Στις 20 Μαρτίου σημειώθηκε η πρώτη γυναικοκτονία της περιόδου της καραντίνας. Το θύμα, που είχε δύο παιδιά με τον δράστη, δεν είχε προηγουμένως προχωρήσει σε κάποια καταγγελία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή