ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: φορείς χωρίς συμπτώματα, μια νέα απειλή

Κίνα: φορείς χωρίς συμπτώματα, μια νέα απειλή

Οι κινεζικές αρχές άρχισαν από την Τρίτη να καταγράφουν φορείς του νέου κορωνοϊού που δεν εμφανίζουν όμως καθόλου συμπτώματα της ασθένειας. Χθες καταγράφηκαν 130 τέτοιοι ασθενείς, σημάδι ότι η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που μεταδίδουν την ασθένεια χωρίς να γίνονται αντιληπτοί είναι αρκετά μεγάλη.

Την Τρίτη, οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι υπήρχαν συνολικά 1.541 άνθρωποι οι οποίοι, ενώ νοσούν, δεν έχουν συμπτώματα. Αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα του νέου κορωνοϊού μαζί με το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς εμφανίζουν μόνον ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν επιπλέον με αυτά της γρίπης, ευθύνεται για την πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Τις τελευταίες ημέρες, οι κινεζικές αρχές ανακοινώνουν ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα της επιδημίας COVID-19, παρά μόνον φορείς που έχουν έρθει από άλλες χώρες.

Καθώς η Κίνα έχει άρει τα περισσότερα από τα δραστικά μέτρα που είχε εφαρμόσει τους προηγούμενους μήνες, είναι υψίστης σημασίας να εντοπίζει γρήγορα νέους φορείς, προκειμένου να αποτρέψει την επανεμφάνιση της επιδημίας. Η δημοσιοποίηση φορέων χωρίς συμπτώματα μετά την προτροπή του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ προς τις τοπικές αρχές να δώσουν προτεραιότητα στον εντοπισμό και στην παρακολούθηση φορέων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε περιπτώσεις χωρίς συμπτώματα, από τον εντοπισμό τους, την ανίχνευση των επαφών τους, την απομόνωση και τη θεραπεία τους, ώστε να διασφαλίσουμε τα προηγούμενα κέρδη και να καλύψουμε πιθανές τρύπες στην προσπάθεια περιορισμού», είπε ο Κετσιάνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου.

Οι κινεζικές αρχές λένε ότι εντοπίζουν αυτούς τους ασθενείς, τους θέτουν σε καραντίνα και τους καταγράφουν ως κρούσματα μόνον εάν εμφανίσουν συμπτώματα. Μετά την παρέλευση 14 ημερών σε καραντίνα, οι ασθενείς αυτοί επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν ελεύθερα μόνον αν αποδειχθούν αρνητικά δύο διαγνωστικά τεστ σε διάρκεια 24 ωρών.