Δύο εφιαλτικές εβδομάδες για τις ΗΠΑ

Δύο εφιαλτικές εβδομάδες για τις ΗΠΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν εντελώς διαφορετικό Ντόναλντ Τραμπ αντίκρισαν οι Αμερικανοί στην τακτική ενημέρωση του Τύπου από το επιτελείο του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εγκαταλείποντας και τα τελευταία ψήγματα αισιόδοξων προβλέψεων, ο Αμερικανός πρόεδρος προετοίμασε τους πολίτες για εβδομάδες πορείας μέσα από την κόλαση, για να τονίσει την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των περιοριστικών μέτρων.

«Θέλω κάθε Αμερικανός να ετοιμαστεί για τις σκληρές μέρες που μας περιμένουν. Θα είναι δύο ή τρεις από τις χειρότερες εβδομάδες στην ιστορία της χώρας μας και θα χάσουμε χιλιάδες ανθρώπους», τόνισε ο Τραμπ, αναγορεύοντας σε «ζήτημα ζωής ή θανάτου» την τήρηση των μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ βαριά στη δίωρη ενημέρωση των δημοσιογράφων, καθώς οι επικεφαλής του υγειονομικού επιτελείου του Λευκού Οίκου παρουσίασαν ζοφερές προβλέψεις για το προσεχές μέλλον. Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες θα ξεπεράσουν τις 53.000 νεκρών που θρήνησε η Αμερική στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στο πιο ακραίο θα υπερβούν και εκείνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ανέρχονταν σε 291.000. Χθες η Αμερική θρηνούσε γύρω στις 4.100 νεκρούς από τον κορωνοϊό, ξεπερνώντας το προηγούμενο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σε μια ασυνήθιστα γενναιόδωρη χειρονομία ανθρωπισμού, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις να άρει τις αντιρρήσεις του και να δεχθεί τον ελλιμενισμό του ολλανδικού κρουαζιερόπλοιου «MS Zaandam», που μετρούσε τέσσερις νεκρούς, έχοντας πληγεί από την πανδημία. «Ανθρωποι πεθαίνουν πάνω στο πλοίο. Θα πράξω αυτό που είναι σωστό, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους τους ανθρώπους», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος είχε αντιταχθεί στον ελλιμενισμό ενός άλλου κρουαζιερόπλοιου, του «Grand Princess», στην Καλιφόρνια, τον Φεβρουάριο.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο κορυφαίος επιδημιολόγος στο επιτελείο του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δρ Αντονι Φάουτσι, γνωστοποίησε ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να συστήσουν στους πολίτες να φορούν προστατευτικές μάσκες για να εμποδίζεται η μετάδοση του ιού. «Ο λόγος που μας εμποδίζει μέχρι σήμερα να το κάνουμε είναι ότι θέλουμε να βεβαιωθούμε πως δεν θα στερήσουμε τις μάσκες από το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο πρωτίστως τις έχει ανάγκη», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ο πλοίαρχος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Theodore Roosevelt», που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, απηύθυνε εναγώνια έκκληση στο Πεντάγωνο να εκκενώσει το σκάφος, καθώς έχουν σημειωθεί δεκάδες κρούσματα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των περίπου 5.000 ναυτών. «Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δεν χρειάζεται να πεθάνουν οι ναύτες μας», τονίζει ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ.

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία έστειλε στρατιωτικό αεροπλάνο φορτωμένο με μάσκες και ιατρικό εξοπλισμό για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της επιδημίας, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη που ζει εξαιρετικά δύσκολες ώρες. «Υποθέτουμε ότι, καθώς επιταχύνεται η αμερικανική παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού, θα μας το ανταποδώσουν αν χρειαστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή