Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον ιό

Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον ιό

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τον COVID-19, αλλά οι νέοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να πάρουν αψήφιστα την απειλή, καθώς δεν είναι άτρωτοι απέναντί του. Αυτό είναι το διπλό μήνυμα που απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συγκεφαλαιώνοντας τις εκτιμήσεις του βάσει των στατιστικών δεδομένων από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, περίπου 30.100 Ευρωπαίοι είχαν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της πανδημίας.

«Γνωρίζουμε ότι το 95% αυτών των θανάτων αντιστοιχεί σε άτομα άνω των 60 ετών και το 50% σε ανθρώπους που είχαν συμπληρώσει το 85ο έτος», δήλωσε ο δρ Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι άνω του 80% των θανόντων έπασχε από χρόνιο πρόβλημα υγείας, όπως καρδιαγγειακό νόσημα, υπέρταση ή διαβήτη.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα δεν πρέπει να οδηγήσει τους νέους στην εσφαλμένη ιδέα ότι δεν κινδυνεύουν από τον ιό, έσπευσε να προειδοποιήσει ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ. «Οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι», δήλωσε σχετικά, υπενθυμίζοντας ότι έχουν αποβιώσει ακόμη και μικρά παιδιά. «Η ιδέα ότι ο COVID-19 προσβάλλει μόνο ηλικιωμένους είναι απλώς εσφαλμένη», σχολίασε ο δρ Κλούγκε.

Εξίσου εσφαλμένη είναι η ιδέα ότι οι ηλικιωμένοι που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι καταδικασμένοι. «Στα στοιχεία που δικαιολογούν αισιοδοξία πρέπει να περιλάβουμε περιπτώσεις ανθρώπων άνω των 100 ετών, οι οποίοι εισήχθησαν σε νοσοκομείο με COVID-19 και έφυγαν από αυτό πλήρως αποθεραπευμένοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιστοιχεί στην πλειονότητα των θυμάτων της νόσου σε παγκόσμια κλίμακα, με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία να θρηνούν τους περισσότερους νεκρούς. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο 950 Ισπανοί υπέκυψαν στη νόσο, περισσότεροι από κάθε προηγούμενη ημέρα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων να υπερβεί τις 10.000 και η χώρα να πλησιάσει την Ιταλία.

Ωστόσο, ο ημερήσιος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έπεσε για μία ακόμη ημέρα, επιτρέποντας μια πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος νοσεί εδώ και μία εβδομάδα από τον ιό, αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στην κοινή γνώμη ύστερα από τη σκληρή κριτική που δέχτηκε για τις καθυστερήσεις στους διαγνωστικούς ελέγχους, ιδιαίτερα στο προσωπικό υγείας, που δίνει καθημερινά τη μάχη και εκτίθεται περισσότερο από τον καθένα στον κίνδυνο. «Προετοιμαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς για διαγνωστικά τεστ σε ευρεία κλίμακα», δήλωσε ο Τζόνσον σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται σε καραντίνα. Εκπρόσωπός του δήλωσε χθες ότι συνεχίζει να έχει ήπια συμπτώματα της νόσου. Ο αριθμός των θυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε άλμα της τάξεως του 24% μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 2.921.

Τέλος, στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας γνωστοποίησε ότι η χώρα του έχει παραλάβει περισσότερους από 100 ασθενείς που προέρχονται από τη Γαλλία και την Ιταλία και νοσηλεύονται ήδη σε γερμανικά νοσοκομεία. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έκανε λόγο για έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ συμμάχων χωρών, προσθέτοντας ότι το σημαντικό υγειονομικό δυναμικό του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επιστρατευθεί για να ανακουφίσει τις χώρες που δέχονται μεγαλύτερη πίεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή