Η ήπια σεζόν γρίπης «φταίει» για την κρίση

Η ήπια σεζόν γρίπης «φταίει» για την κρίση

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Το ενδεχόμενο η ήπια σεζόν της γρίπης να έπαιξε ρόλο στην αύξηση των απωλειών από κορωνοϊό εξετάζουν οι ιταλικές αρχές, αν και η όποια επίπτωση του παράγοντα αυτού αφορά μερικές εκατοντάδες θανάτους, επί συνόλου 13.000 που έχουν σημειωθεί ώς τώρα στην Ιταλία. Ανθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, που σε άλλες χρονιές θα είχαν υποκύψει στην εποχική γρίπη, σώθηκαν τον Nοέμβριο και τον Δεκέμβριο λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών, οι οποίες περιόρισαν τη διάδοση του ιού.

Οι ίδιοι άνθρωποι έπεσαν θύματα του κορωνοϊού τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η παρατεταμένη καραντίνα έχει ψυχολογικό κόστος για τους Ιταλούς, που δεν ακούγονται πλέον να τραγουδούν από τα μπαλκόνια τους, ενώ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα οικονομικά τους. Χθες, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων έως τις 13 Απριλίου, εν μέσω ενθαρρυντικών στοιχείων για τη μείωση του αριθμού των θανάτων. Ενα από τα εργαλεία που χρησιμοποιείται πιλοτικά για τη μείωση των μολύνσεων στα νοσοκομεία είναι ένα ρομπότ που βρίσκεται δίπλα σε ασθενείς με μέτριας έντασης συμπτώματα. Εξι τέτοια ρομπότ, που έχουν ονομαστεί «Τόμι», χρησιμοποιούνται πλέον στο νοσοκομείο Circolo της πόλης Βαρέζε, στη βόρεια Λομβαρδία. Τα ρομπότ παρακολουθούν τους ζωτικούς δείκτες των ασθενών, ενώ σε περίπτωση που αυτοί τα αγγίξουν στο «πρόσωπο», ηχογραφούν και μεταφέρουν το μήνυμα του ασθενούς στον γιατρό.

Η υποχρεωτική απομόνωση των ασθενών στα νοσοκομεία είναι μία από τις δυσκολότερες πτυχές της τραγωδίας του κορωνοϊού και η παρουσία των ρομπότ στο πλάι τους μπορεί να ανακουφίσει κάπως το συναίσθημα της μοναξιάς, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την παρακολούθηση της υγείας τους. Επίσης, τα ρομπότ δεν εξαντλούνται, θέλουν μόνο γέμισμα μπαταριών και δεν χρειάζονται μάσκες. Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες ιατροί και νοσηλευτές έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό στην Ιταλία, ενώ 66 ιατροί έχουν υποκύψει στην ασθένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή