Καλπάζει ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ

Καλπάζει ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 50.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Περισσότεροι από 205.000 άνθρωποι που χρειάστηκαν νοσηλεία έχουν αποθεραπευθεί το ίδιο διάστημα.

Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή το κατεξοχήν επίκεντρο της επιδημίας. Το τελευταίο τριήμερο, ο αριθμός των νεκρών στην πολιτεία διπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 1.900, και οι πολιτειακές αρχές απευθύνουν έκκληση για αναπνευστήρες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και σε άλλες πολιτείες, οι οποίες δεν αισθάνονται ακόμη μεγάλη πίεση. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα διαθέτουν περισσότερους αναπνευστήρες από όσους χρειάζονται, έτσι που να δανείζουν και άλλες χώρες, στο μεταξύ όμως οι ελλείψεις σε ορισμένα τμήματα της χώρας παραμένουν δραματικές.

Σοκ προκάλεσε στην αμερικανική κοινή γνώμη η αναγνώριση, από την πλευρά του Μάικ Πενς, ότι είναι πολύ πιθανό η χώρα του να ακολουθήσει την εφιαλτική πορεία της Ιταλίας. «Πιστεύουμε πράγματι ότι η Ιταλία μπορεί να είναι το πιο κοντινό πρότυπο για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτήν τη φάση», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναθέσει τον γενικό συντονισμό της εκστρατείας για την αναχαίτιση της νόσου.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να αντιστέκεται στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πανεθνική κλίμακα, αφήνοντας χώρο για «ευελιξία», όπως είπε, στους κυβερνήτες των πολιτειών. Πολλοί από αυτούς σπεύδουν να πάρουν σχετικές αποφάσεις και ήδη άνω των δύο τρίτων των Αμερικανών πολιτών ζουν σε πολιτείες που εφαρμόζουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Καθώς η υγειονομική κρίση μπαίνει στην πιο φονική φάση της, ενισχύονται οι φωνές όσων καυτηριάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ για την υποτίμηση του κινδύνου και την ελλιπή προετοιμασία του κράτους. Ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικής ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των επόμενων ημερών θα εισαγάγει νομοθεσία για τη σύσταση ειδικής ομάδας διερεύνησης των κυβερνητικών χειρισμών στην κρίση του COVID-19. Η 25μελής ομάδα θα λειτουργήσει στο πρότυπο της επιτροπής που διερεύνησε τις ευθύνες της κυβέρνησης Μπους για τις παραλείψεις που οδήγησαν στην 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Στο μεταξύ, η Washington Post αποκάλυψε ότι οι αρχές ασφαλείας ενίσχυσαν την ασφάλεια του δρος Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής του επιτελείου ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ύστερα από απειλές που δέχθηκε μέσω Διαδικτύου το τελευταίο διάστημα. Ο δρ Φάουτσι συμμετέχει στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου από τον Τραμπ και τους επιτελείς του και δεν διστάζει να διορθώνει τον Αμερικανό πρόεδρο όταν οι θέσεις του δεν συνάδουν με τα επιστημονικά δεδομένα, γεγονός που φαίνεται να έχει εξοργίσει πολλούς οπαδούς του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή