Ποδόσφαιρο: Οικονομική ζημία σε παίκτες και ομάδες

Ποδόσφαιρο: Οικονομική ζημία σε παίκτες και ομάδες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες εξελίξεις έχει φέρει η πανδημία και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πέραν της διακοπής, ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει, εκτός των αγωνιστικών θεμάτων, και τα οικονομικά των ομάδων και των ποδοσφαιριστών.

Σύμφωνα με το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο (CIES), η οικονομική αξία των κορυφαίων παικτών στην Ευρώπη θα υποστεί μεγάλη πτώση μέχρι και το τέλος του Ιουνίου (όταν και αναμένεται να αρχίσουν οι αναμετρήσεις).

Πιο συγκεκριμένα, στα κορυφαία πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) η συνολική αξία των παικτών θα μειωθεί κατά 28%, δηλαδή από 32,7 δισ. ευρώ σε 23,4 δισ. ευρώ.

Η χρονική διάρκεια των συμβολαίων, η ηλικία των ποδοσφαιριστών, καθώς ακόμα και οι πρόσφατες αγωνιστικές επιδόσεις είναι γνωστό πως επηρεάζουν την οικονομική αξία.

Η μεγαλύτερη απώλεια, όμως, αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία ποδοσφαιριστές που έχουν συμφωνήσει σε μονοετή ή διετή συμβόλαια και έχουν αγωνιστεί σε πολύ λιγότερες αναμετρήσεις κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές. Για παράδειγμα, η αξία του Γάλλου σταρ της Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ, Πολ Πογκμπά αναμένεται να μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, από 65 εκατ. ευρώ σε 35 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια ανάμεσα στις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες καταγράφηκε για τη Μαρσέιγ (-38%) της Λιγκ 1. Αντιθέτως, η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε για μία ακόμη γαλλική ομάδα της Λιγκ 1, την Μπρεστ (-16%). Ιντερ (-35,7%), Μπάγερν Μονάχου (-33%), Ρεάλ Μαδρίτης (-31,8%), Παρί Σεν Ζερμέν (-31,4%) και Μπαρτσελόνα (-31,3%) βρίσκονται στην πρώτη 15αδα της λίστας των ζημιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή