ΚΟΣΜΟΣ

Το δύσκολο φετινό Πάσχα στην Ευρώπη

gkat_10_0404_page_1_image_0001
gkat_10_0404_page_1_image_000111

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στην αβέβαιη εκτίμηση ότι ίσως η ημέρα του Πάσχα (12 Απριλίου) θα είναι η χειρότερη στην πορεία της πανδημίας στη Βρετανία προχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, την ώρα που οι γαλλικές αρχές ετοιμάζονται για μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ώστε να εμποδίσουν τους επίδοξους εκδρομείς του Πάσχα. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, για πρώτη φορά από την καθιέρωση των απολυτήριων εξετάσεων των γαλλικών λυκείων (baccalaureat) το 1808, οι εξετάσεις αυτές δεν θα διεξαχθούν φέτος με την παραδοσιακή τους μορφή.

Στην Ιταλία και στην Ισπανία, τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής, οι Αρχές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση βαίνει προς σταθεροποίηση. Και στις δύο χώρες υπάρχουν μακάβριες ειδήσεις που συνδέονται με τον μεγάλο αριθμό καθημερινών θανάτων (στη μεν Ιταλία, το κρεματόριο του Μιλάνου ανακοίνωσε ότι δεν λειτουργεί πλέον, στη δε Ισπανία οι Αρχές της Μαδρίτης ετοιμάζονται να μετατρέψουν και δεύτερο παγοδρόμιο σε νεκροτομείο). Παράλληλα, όμως, διαφαίνονται αχτίδες αισιοδοξίας, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον ελεύθερες κλίνες εντατικής θεραπείας, ενώ στην Ιταλία ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων έχει πέσει και η κατάσταση χαρακτηρίζεται «στάσιμη».

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι στάσιμη. Περιμένουμε τη μείωση», είπε ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Αντζελο Μπορέλι. «Δεν θέλω να δώσω ημερομηνίες, αλλά από τώρα ώς τις 16 Μαΐου μπορεί να έχουμε θετικά στοιχεία, που θα μας επιτρέψουν να εκκινήσουμε εκ νέου τις δραστηριότητες και να περάσουμε στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας».

Μπροστά στην πίεση να προχωρήσει στις δικές του εκτιμήσεις για το ίδιο θέμα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στις κυβερνητικές ανακοινώσεις που έκαναν λόγο για έως και 50.000 νεκρούς στη Βρετανία, με κορύφωση στις 12 Απριλίου. Χθες, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος εγκαινίασε το νέο νοσοκομείο εκστρατείας, 4.000 κλινών, που κατασκευάστηκε σε διάστημα εννέα ημερών σε συνεδριακό κέντρο του Λονδίνου και το οποίο πήρε το όνομα της θρυλικής Βρετανίδας νοσηλεύτριας Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ.

Στη Βρετανία και στις ΗΠΑ ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων είναι πολύ ταχύτερος από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες, με τη Γερμανία να παραμένει στους 1.000 θανάτους και να συνεχίζει την αυστηρή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων. Τέλος, με χειροκροτήματα από το νοσηλευτικό προσωπικό εξήλθε από νοσοκομείο της Μαδρίτης η 101 ετών Ενκάρνα Μπουισάν, έχοντας νικήσει τον κορωνοϊό.