Προετοιμάζονται για εκατόμβες στις ΗΠΑ

Προετοιμάζονται για εκατόμβες στις ΗΠΑ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και ο κορωνοϊός φαίνεται να υποτάσσεται στις εκλεκτικές γεωπολιτικές συγγένειες της εποχής μας. Την ώρα που στην ηπειρωτική Ευρώπη διακρίνονται τα πρώτα ελπιδοφόρα σημάδια, καθώς η πανδημία αρχίζει να βαίνει την κατιούσα σε αρκετές χώρες, ορισμένες από τις οποίες ήδη σχεδιάζουν τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ και η Βρετανία του (νοσηλευόμενου από προχθές) Μπόρις Τζόνσον μπαίνουν στην πιο σκληρή φάση της δοκιμασίας τους. Χθες το βράδυ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ξεπεράσει τις 340.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δηλαδή το ένα τρίτο όλων των κρουσμάτων που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί στον πλανήτη. Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 9.600, εκ των οποίων περίπου 4.100 (περισσότεροι από τις συνολικές απώλειες της Κίνας) μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ανάλογος είναι ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου στη Βρετανία, όπου οι νεκροί πλησίαζαν τις 5.000.

Ηδη από το πρωί της Κυριακής, ο ομοσπονδιακός αρχίατρος, αντιναύαρχος Ανταμς (εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου για θέματα δημόσιας υγείας) είχε προετοιμάσει τους ομοεθνείς του για μια εφιαλτική εβδομάδα. «Θα πρόκειται για την πιο σκληρή και θλιβερή εβδομάδα στη ζωή των περισσότερων Αμερικανών, για να είμαι ειλικρινής», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN, μη διστάζοντας να προχωρήσει σε βαρείς ιστορικούς παραλληλισμούς: «Θα είναι το δικό μας Περλ Χάρμπορ, η δική μας 11η Σεπτεμβρίου, μόνο που δεν θα πρόκειται για τοπικό συμβάν. Θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα». Οι επιδημιολόγοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου εκτιμούν ότι οι απώλειες θα κυμανθούν μεταξύ 100.000 και 240.000.

Περίπου 12 ώρες μετά τον αντιναύαρχο Ανταμς, ο Τραμπ εμφανίστηκε κάπως πιο αισιόδοξος. «Αρχίζουμε να διακρίνουμε το φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε στην τακτική ενημέρωση του Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς ωστόσο να αμφισβητήσει ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε χθες θα είναι δραματική. «Θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα ορισμένο σημείο –και αυτό θα είναι ένα φρικτό σημείο ως προς τους θανάτους– ώστε να αρχίσουμε να παίρνουμε τη στροφή. Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο σήμερα», εκτίμησε.

Αχτίδες αισιοδοξίας διέκρινε και ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, καθώς το τελευταίο 24ωρο εμφανίστηκε μικρή πτώση στον αριθμό των νεκρών και των ανθρώπων που χρειάστηκε να διασωληνωθούν. Αναγνώρισε όμως ότι ήταν πολύ νωρίς ώστε να αποφανθεί κανείς ότι η πολιτεία του έχει φτάσει στο ζενίθ της καμπύλης και βαίνει προς ομαλοποίηση. Την ίδια στιγμή, η επιδημία επεκτεινόταν με ανησυχητικούς ρυθμούς σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η πολιτεία Λουιζιάνα και η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον. Αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του επιδημιολόγου Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής των επιστημονικών συμβούλων του Λευκού Οίκου, πως είναι πιθανό ο COVID-19 να μην εξαλειφθεί ποτέ ολοσχερώς, αλλά να επανέρχεται περιοδικά, όπως η γρίπη.

Στο μεταξύ, σύμμαχοι των ΗΠΑ, από την Ευρώπη μέχρι τη Λατινική Αμερική, κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ ότι τους εμποδίζει, με πειρατικές μεθόδους, να προμηθευθούν από τη διεθνή αγορά απαραίτητες προστατευτικές μάσκες και αναπνευστήρες, πλειοδοτώντας ή μπλοκάροντας φορτία που προορίζονταν για τις χώρες τους. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Παρίσι και στο Βερολίνο, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πολύ πάνω από τις τιμές αγοράς για να σφετεριστούν φορτία που προορίζονταν για τρίτες χώρες. Την περασμένη Παρασκευή, ο υπ. Εσωτερικών του κρατίδιου του Βερολίνου, Αντρέας Γκάιζελ, είχε κάνει λόγο για «μεθόδους Αγριας Δύσης», υποστηρίζοντας ότι φορτίο με 200.000 μάσκες που προοριζόταν για τη Γερμανία κατασχέθηκε από τους Αμερικανούς στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Ο Τραμπ και η αμερικανική πρεσβεία στην Ταϊλάνδη διέψευσαν τις κατηγορίες.

Μέσα στην αναταραχή, ο Τραμπ βρήκε ευκαιρία να ξεφορτωθεί τον γενικό διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών, Μάικλ Aτκινσον. Ο αποπεμφθείς είχε παίξει ρόλο στην παραπομπή του προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης, διατηρώντας την ανωνυμία του υφισταμένου του ο οποίος είχε υποβάλει υπόμνημα, κάνοντας λόγο για πιέσεις Τραμπ στον Ουκρανό ομόλογό του. Ο Aτκινσον υποστήριξε ότι καθαιρείται, γιατί απλά έπραξε το συνταγματικό του καθήκον και κάλεσε τους υφισταμένους του «να μην επιτρέψουν στα πρόσφατα γεγονότα να τους κλείσουν το στόμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή