Η μάχη σε μονάδα εντατικής της Ν. Υόρκης

Η μάχη σε μονάδα εντατικής της Ν. Υόρκης

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Παρασκευή διαπιστώθηκαν οι πρώτες ελλείψεις σε αναλώσιμα στο Brooklyn Hospital Center, της Νέας Υόρκης. Οι ολόσωμες πλαστικές στολές του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κανονικά προορίζονταν για μία χρήση. Επρεπε, όμως, να καθαριστούν και να φορεθούν ξανά – μόνο έπειτα από κάποια επέμβαση μπορούσαν να τις πετάξουν. Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στο νοσοκομείο τους, από 15 στα 105 μέσα σε λίγες ημέρες, δοκίμαζε πλέον την αντοχή των εργαζομένων και την επάρκεια των προμηθειών τους.

Ο Γιώργος Νεραντζάκης, γενικός χειρουργός στο νοσοκομείο του Μπρούκλιν δεν είχε αντιμετωπίσει ξανά παρόμοιες καταστάσεις. «Η επιδημία εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, χρειάστηκε να επεκτείνουμε την εντατική και είμαστε πλέον γεμάτοι με ασθενείς», λέει σε τηλεφωνική συνομιλία με την «Κ». Ο ιός έχει αναγκάσει και αρκετούς συναδέλφους του να περάσουν στα μετόπισθεν. Εκτιμάται από το νοσοκομείο, ότι περίπου το ένα τρίτο γιατρών και νοσηλευτών έχει μπει σε καραντίνα. Χρειάστηκε να επιστρατευθούν εφεδρικές δυνάμεις και από άλλες ειδικότητες για να καλύψουν τις ανάγκες.

Τις τελευταίες ημέρες η Νέα Υόρκη εξελίσσεται στο νέο επίκεντρο της πανδημίας του COVID-19 μετά τη βόρεια Ιταλία. Οι θάνατοι ασθενών οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό ξεπέρασαν εκεί τις 4.000, σχεδόν οι μισοί από όσους έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής. Τουλάχιστον 45 ειδικά φορτηγά ψυγεία που λειτουργούν ως κινητά νεκροτομεία έχουν σταθμεύσει έξω από νοσοκομεία της πόλης. Τα τοπικά αποτεφρωτήρια επιτρέπεται πλέον να λειτουργούν σε 24ωρες βάρδιες. Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ότι η πανδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της.

Η διαχείριση ασθενών

Το Brooklyn Hospital Center είναι ένα από τα παλαιότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής. Ιδρύθηκε το 1845 και έχει 464 κλίνες. Τις τελευταίες εβδομάδες τα περισσότερα τμήματά του υπολειτουργούν, πραγματοποιούνται μόνο τα τελείως απαραίτητα χειρουργεία και εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά. Το βάρος έχει πέσει στη διαχείριση ασθενών με COVID-19. Και το πρόγραμμα του κ. Νεραντζάκη έχει αλλάξει εντελώς. Προσφέρει πλέον αποκλειστικά τις υπηρεσίες του σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου με 11 νοσηλευόμενους.

Η μάχη σε μονάδα εντατικής της Ν. Υόρκης-1
Ο Γιώργος Νεραντζάκης (αριστερά στη φωτογραφία) εργάζεται ως γενικός χειρουργός στη Ν. Υόρκη. (Φωτογραφία: Victor J. Blue/NYTimes)

«Εχουμε ακόμη αρκετούς αναπνευστήρες», λέει ο Ελληνας γιατρός. «Ο ασθενής όμως δεν χρειάζεται απλώς αυτή τη συσκευή. Πρέπει να λαμβάνει και φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε ασθενή αντιστοιχούν από τρεις έως πέντε αντλίες που χορηγούν αυτά τα φάρμακα. Στη μονάδα έχουμε περίπου 50 αντλίες. Πρέπει να τις κοιτάζεις, να τις ρυθμίζεις, να αλλάζεις τα φάρμακα, αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο».

Οικονομία σε αναλώσιμα

Οπως εξηγεί ο κ. Νεραντζάκης, το προσωπικό προσπαθεί να κάνει οικονομία στα αναλώσιμα υλικά. «Μας έχουν ενημερώσει από τη διοίκηση ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ελλείψεις στις μάσκες αυξημένης προστασίας Ν95. Βλέπουμε όμως καθημερινά πώς εξελίσσεται η κατάσταση και τι ανάγκες προκύπτουν. Δεν χρησιμοποιούμε κάτι χωρίς λόγο», λέει. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουν αλλάζει διαρκώς. Στο νοσοκομείο βρίσκονται σε μια συνεχή αναμονή αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων για να δουν τι μέτρα απομόνωσης πρέπει να ληφθούν ανά ασθενή.

«Εδώ και χρόνια μιλούσαμε για την “πανδημία που έρχεται”, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα βρεθούμε στο μέσον αυτής της καταιγίδας και μάλιστα τόσο γρήγορα», λέει. Αποδίδει τη μεγάλη διασπορά του ιού στη δόμηση της πόλης. «Υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Zουν 8 εκατομμύρια άνθρωποι εδώ. Ισως αυτός να είναι ένας από τους λόγους της εξάπλωσης», αναφέρει. Οσοι συνάδελφοί του είχαν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα επιστρέφουν στην εργασία τους συνήθως έπειτα από μία εβδομάδα απομόνωσης. Την Παρασκευή ο κ. Νεραντζάκης δούλευε με μία νοσηλεύτρια η οποία μόλις είχε γυρίσει από την καραντίνα. «Η συνεργασία που έχουμε μεταξύ μας, η προθυμία όλων να βοηθήσουν ανεξαρτήτως ειδικότητας, είναι κάτι το απίστευτο. Αυτό μας δίνει δύναμη και προχωράμε, παρά τις δυσκολίες», λέει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή