Kορωνοϊός: Ελπιδοφόρες ενδείξεις στην Ευρώπη

Kορωνοϊός: Ελπιδοφόρες ενδείξεις στην Ευρώπη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ηπειρωτική Ευρώπη να πενθεί περίπου 42.000 νεκρούς από τις 70.000 που αριθμούσε χθες το βράδυ ολόκληρη η ανθρωπότητα, και με ορισμένες χώρες της να συνεχίζουν να χάνουν πολλές εκατοντάδες ζωές κάθε εικοσιτετράωρο, η μεγάλη εικόνα της ηπείρου μας παραμένει σκοτεινή. Ωστόσο, η ελπίδα ότι τα χειρότερα μπορεί να βρίσκονται πίσω μας ενισχύθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς οι χώρες που έχουν χτυπηθεί πιο σκληρά από τον COVID-19 άρχισαν να βλέπουν ορατά σημάδια ανάσχεσης της πανδημίας.

Η Ισπανία, η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, είδε χθες τον ρυθμό αύξησης των θυμάτων να μειώνεται για τέταρτη κατά σειράν ημέρα, με 637 νεκρούς το εικοσιτετράωρο που προηγήθηκε. Αν και οι απώλειες εξακολουθούν να είναι τραγικά μεγάλες, η σχετική επιβράδυνση προκάλεσε ορισμένη ανακούφιση, καθώς μάλιστα συνδυάστηκε με τη μείωση των ασθενών που εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ανάλογη είναι η πορεία εξέλιξης της επιδημίας στην Ιταλία, η οποία παραμένει πρώτη στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών. Την Κυριακή, ο αριθμός των θυμάτων έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο από τις 19 Μαρτίου (525 νεκροί). «Η καμπύλη έφτασε σε οροπέδιο και έχει αρχίσει να κατεβαίνει. Αν αυτό συνεχιστεί, θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη δεύτερη φάση στην αντιμετώπιση της επιδημίας», σχολίασε ο Σίλβιο Μπρουσαφέρο, επικεφαλής του ανώτατου υγειονομικού ινστιτούτου της χώρας.

Αλλά και στη Γαλλία, τρίτη χώρα της Ευρώπης σε αριθμό νεκρών, το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατεγράφησαν 357 θάνατοι έναντι 441 το προηγούμενο. Η χώρα μετρούσε 8.078 νεκρούς από την έναρξη της επιδημίας, με δυσανάλογα μεγάλο αριθμό θυμάτων σε οίκους ευγηρίας (2.189). Πάντως, η μείωση του αριθμού των εισαγομένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας και η αύξηση των εξερχομένων έδωσε κάποιες ανάσες στα νοσοκομεία, πολλά από τα οποία βρίσκονταν στα όριά τους, ιδιαίτερα στο Παρίσι και στην Αλσατία.

Σε όλες τις χώρες όπου η επιδημία φαίνεται να βαίνει την κατιούσα, οι κυβερνήσεις αρχίζουν να σχεδιάζουν την πολύ προσεκτική και σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όχι όμως πριν από τα τέλη Απριλίου. «Μας περιμένουν δύσκολοι μήνες, όπου θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράνσα. Προσέθεσε, δε, ότι στη μεταβατική φάση μέχρι την επάνοδο στην κανονικότητα θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη γενίκευση των διαγνωστικών τεστ και στην αποφασιστική ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή