Ποιος συντονίζει την κυβέρνηση στη Βρετανία;

Ποιος συντονίζει την κυβέρνηση στη Βρετανία;

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας κάλεσε την Κυριακή τους Βρετανούς να δείξουν την ίδια πειθαρχία και αποφασιστικότητα που είχαν δείξει στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς προσπάθησε, μέσω σπάνιου τηλεοπτικού διαγγέλματος, να εμψυχώσει τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται από την Κυριακή στο νοσοκομείο, καθώς δεν έχουν υποχωρήσει ο υψηλός πυρετός και ο βήχας εξαιτίας της μόλυνσής του από τον νέο κορωνοϊό, γεγονός που εγείρει το ερώτημα ποιoς συντονίζει την κυβέρνηση.

Με τους νεκρούς στη Βρετανία να πλησιάζουν τις 5.000, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ διαβεβαίωσε τους υπηκόους της ότι «θα πρέπει να παρηγορηθούμε από το γεγονός ότι, αν και θα υποστούμε πολλά ακόμη, θα επιστρέψουν οι καλύτερες ημέρες… Θα βρεθούμε ξανά με τους φίλους μας, θα βρεθούμε ξανά με την οικογένειά μας. Θα συναντηθούμε ξανά». Η τελευταία φράση αποτελεί αναφορά στο εμβληματικό τραγούδι «We’ll meet again», που είχε ηχογραφήσει το 1943 η ηλικίας 103 ετών σήμερα Βέρα Λιν.

Οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για έναν στρατιώτη που καλεί τους αγαπημένους του να δείξουν αποφασιστικότητα μέχρι να διώξει ο καθαρός ουρανός τα μαύρα σύννεφα (του πολέμου) και να τους συναντήσει: «Δεν ξέρω πού, δεν ξέρω πότε, αλλά ξέρω ότι θα συναντηθούμε ξανά μια ηλιόλουστη μέρα».

Προς το παρόν, η πανδημία έχει καλύψει με μαύρα σύννεφα τη Βρετανία, η οποία, μετά την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης Τζόνσον, αγωνίζεται να περιορίσει την εξάπλωσή της. Ο πρωθυπουργός παραμένει στο νοσοκομείο για «παρακολούθηση», καθώς προσπαθεί να αναρρώσει. Η νοσηλεία του αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση, αφού οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν πως η πανδημία θα φθάσει στο αποκορύφωμά της σε επτά με δέκα ημέρες. Ο Τζόνσον υποφέρει από επίμονο βήχα και πυρετό, υπόκειται σε ελέγχους, αλλά πέρασε «άνετα» τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα και έχει «καλή διάθεση».

Θεωρητικά, ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης, ωστόσο, εξαιτίας της παραμονής του στο νοσοκομείο, δεν θα είναι σε θέση να προεδρεύσει της κρίσιμης καθημερινής συνάντησης όπου καθορίζεται ο συντονισμός της κυβέρνησης και των κρατικών υπηρεσιών. Στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη προήδρευσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος είναι de facto ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή