ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η «σκιώδης» επιστροφή του Εντ Μίλιμπαντ

Βρετανία: Η «σκιώδης» επιστροφή του Εντ Μίλιμπαντ

ΛΟΝΔΙΝΟ. O πρώην επικεφαλής των Βρετανών Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, επέστρεψε στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο που σχημάτισε ο νέος επικεφαλής του κόμματος, σερ Κιρ Στάρμερ. Οι κυριότεροι από τους συνεργάτες του απερχόμενου αρχηγού του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, όπως ο υπέρμαχος ριζικών οικονομικών αλλαγών τομεάρχης Οικονομικών Τζον Μακ Ντόνελ, επέστρεψαν στα πίσω έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο Εντ Μίλιμπαντ ανέλαβε τον τομέα Βιομηχανίας και Ενέργειας, ενώ τον τομέα Οικονομικών ανέλαβε η νέα βουλευτής Ανελίζε Ντοντς. Ως ευρωβουλευτής, η Ντοντς είχε υπηρετήσει στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων με εξειδίκευση στους μηχανισμούς νόμιμης φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων. Σκιώδης υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει η Λάιζα Νάντι, η υπ’ αριθμόν τρία στην κούρσα για την ηγεσία. Πρόκειται για ξεκάθαρη τομή σε σχέση με την περίοδο Κόρμπιν, καθώς η Νάντι έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας και τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του αναπροσανατολισμού του κόμματος προς το κέντρο.

Η υποψήφια της αριστερής πτέρυγας, που ήρθε δεύτερη στην κούρσα της διαδοχής μετά τον Κιρ Στάρμερ, Ρεμπέκα Λογκ Μπέιλι, αναλαμβάνει τον τομέα της Παιδείας, ενώ η πρώην τομεάρχης Εξωτερικών, Εμιλι Θόρνμπερι, υποβιβάζεται σε τομεάρχη Αναπτυξιακής Βοήθειας. Σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης ορίστηκε ο Ντέιβιτ Λάμι, ο οποίος είχε επικρίνει δριμύτατα τις Αρχές για τη διαχείριση της πολύνεκρης πυρκαγιάς στον ουρανοξύστη Γκρένφελ του Λονδίνου.

«Ο Εντ Μίλιμπαντ ουσιαστικά επανέρχεται στον ρόλο που κατείχε στην τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών», σημείωσε η εφημερίδα Ιndependent. «Στη διάρκεια της περιόδου Κόρμπιν, ο Μίλιμπαντ παρέμεινε στα πίσω έδρανα κρατώντας χαμηλό προφίλ και αποφεύγοντας να διατυπώνει επικρίσεις». O Στάρμερ, βουλευτής από το 2015, εξελέγη στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος χωρίς τη βοήθεια των συνδικαλιστικών ενώσεων και της οργάνωσης Momentum, επαναφέροντας το Εργατικό Κόμμα στην κεντρώα παράδοση των πρώην πρωθυπουργών Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν. «Είμαι υπερήφανος για τις επιλογές των μελών του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου, καθώς αντιπροσωπεύουν το εύρος, το βάθος και τις ικανότητες του κόμματος», δήλωσε χθες ο Στάρμερ.