ΚΟΣΜΟΣ

H μεγάλη έξοδος των Κινέζων της Ουχάν (video)

H μεγάλη έξοδος των Κινέζων της Ουχάν (video)

Εκατοντάδες επιβάτες ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Ουχάν με τρένο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη τοπική ώρα, καθώς οι αρχές προχωρούν στην άρση του αποκλεισμού που είχε επιβληθεί πριν από 2 μήνες στην κινεζική πόλη, εστία της επιδημίας της νόσου Covid-19.

Τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας σήμερα), οι αρχές ήραν τους περιορισμούς βάσει των οποίων απαγορευόταν να φύγει κανείς από την Ουχάν, μια ένδειξη ότι η χώρα κατευθύνεται προς το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Από τις 23 Φεβρουαρίου, οι πολίτες της πόλης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, στο κέντρο της Κίνας, δεν μπορούσαν να βγουν εκτός των συνόρων της.

Σε έναν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης, ο ενθουσιασμός του πλήθους ήταν ορατός, την ώρα που εκατοντάδες επιβάτες περίμεναν το τρένο τους, περιέγραψαν δημοσιογράφοι του AFP.

«Για 77 ημέρες ήμουν κλεισμένος» είπε με χαρά ένας άνδρας, που δεν ήθελε να δώσει το όνομά του, και δεν έκρυβε την ανυπομονησία του για να επιστρέψει στην Τσανγκσά, σε απόσταση περίπου 350 χλμ.

Αξιωματούχοι υπενθύμιζαν στους ταξιδιώτες τα μέτρα υγιεινής και να τηρούν απόσταση 1 μέτρου, την ώρα που σε μια ανακοίνωση που προβαλλόταν, η Ουχάν περιγραφόταν ως «πόλη των ηρώων».

Μία ημέρα πριν και για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για μηδενικά νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Στην Ουχάν, ο αριθμός των πτήσεων και των δρομολογίων των τρένων παραμένει περιορισμένος προς το παρόν. Η Ουχάν θα διατηρήσει διάφορους περιορισμούς στις μετακινήσεις στην πόλη για να εμποδίσει κάθε πιθανή ανάκαμψη των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ χιλιάδες Κινέζοι πλημμύρισαν το Σαββατοκύριακο δημοφιλή τουριστικά σημεία σε διάφορες πόλεις της χώρας παρά τις προειδοποιήσεις ς των αρχών ότι ο κίνδυνος για τον κορωνοϊό κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Εικόνες από το ορεινό πάρκο Χουάνγκσαν στην επαρχία του Ανχουέϊ από το περασμένο Σάββατο 4 Απριλίου δείχνουν χιλιάδες ανθρώπους σε συνθήκες «πατείς με, πατώ σε» , πολλοί εξ αυτών φορώντας μάσκες, έτοιμοι να βιώσουν μία υπαίθρια εμπειρία ύστερα από μήνες περιορισμών και αυστηρής καραντίνας.

Ηταν τόση η ορμή για να βρεθούν στα τουριστικά σημεία, που από τις οκτώ παρά δέκα το πρωί, οι αρχές έφθασαν στο σημείο να ανακοινώσουν ότι το πάρκο είχε ήδη ξεπεράσει τη χωρητικότητα των 20.000 επισκεπτών και ότι δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους, σύμφωνα με τον (κρατικό) ενημερωτικό ιστότοπο Global Times.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, CNN