ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγουν τα σχολεία σε Δανία και Αυστρία

08sel10tr
08sel10tr2

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποίησε χθες ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνεται λόγος για χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, την ώρα που Δανία και Αυστρία ετοιμάζονται να ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία. Προς αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, αντιθέτως, οδεύει η Γαλλία, όπου οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού είναι εξαπλάσιοι από την πολυπληθέστερη Γερμανία και χθες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της επιδημίας.

Στη Γερμανία εξακολουθούν να ισχύουν αυστηρά μέτρα περιορισμού των συναναστροφών, ωστόσο εστίες μετάδοσης του ιού παραμένουν σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Κοχ, κάθε ασθενής στη χώρα εξακολουθεί να μολύνει 1,2 έως 1,4 άτομα και οι προβλέψεις ότι ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου θα έπεφτε κάτω από τη μονάδα, οδηγώντας στο τέλος της επιδημίας, δεν έχουν ακόμη επαληθευθεί.

Στη γερμανική επικράτεια καταγράφηκαν χθες 173 νέοι θάνατοι, λιγότεροι από γειτονικές χώρες με πολύ μικρότερο πληθυσμό αλλά πιο «φιλελεύθερες» πολιτικές αντιμετώπισης του κορωνοϊού, όπως η Ολλανδία (234 θάνατοι χθες, 2.100 θάνατοι συνολικά) και η Σουηδία, όπου χθες καταγράφηκε αύξηση των θανάτων κατά 19%. Η επιδημία στη Σουηδία, χώρα 10 εκατ. κατοίκων, ξεκίνησε με μία ημέρα διαφορά από την Ελλάδα, ενώ χθες οι συνολικοί θάνατοι στη σκανδιναβική χώρα, που δεν έχει κλείσει σχολεία και εστιατόρια, ανέρχονταν σε 477.

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία οι Αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες να μην κάνουν σχέδια διακοπών όχι μόνο για το Πάσχα, που έρχεται σε λίγες ημέρες, αλλά και για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η εξέλιξη της επιδημίας είναι αβέβαιη. Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν την απαγόρευση του τζόγκινγκ από τις 10 το πρωί ώς τις 7 το απόγευμα στο Παρίσι, προκειμένου να μειώσουν τον συνωστισμό στα πεζοδρόμια. Στην Ιταλία, που παραμένει η χώρα με τους περισσότερους θανάτους, χθες σημειώθηκε μείωση εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.