Ελεύθερη η Γουχάν, πυρά Τραμπ κατά ΠΟΥ

Ελεύθερη η Γουχάν, πυρά Τραμπ κατά ΠΟΥ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η κινεζική κυβέρνηση ήρε επισήμως την Τετάρτη την κατάσταση καραντίνας στην πόλη Γουχάν, δέκα εβδομάδες μετά την επιβολή της, στη Νέα Υόρκη καταγράφονταν οι περισσότεροι νεκροί σε μία ημέρα από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή 731 ή περισσότεροι από 1.000, αν συνυπολογίσει κανείς το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ.

Σαν να μην ήταν η κατάσταση αρκούντως σοβαρή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα «αναστείλουν» τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κατηγορώντας τον ότι δεν προειδοποίησε εγκαίρως για την πανδημία.

Η άρση της καραντίνας στην πόλη Γουχάν των 11 εκατ. κατοίκων αποτελεί παρηγοριά για όσες χώρες και ανθρώπους βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της πανδημίας. Ομως, σύμφωνα με ανταπόκριση των New York Times, η κινεζική πόλη είναι βαριά τραυματισμένη. Ακόμη και οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ξανά βρίσκονται αντιμέτωπες με αβέβαιο μέλλον, καθώς είναι πιθανό η κατανάλωση να παραμείνει υποτονική για πολύ καιρό. Οι κρατικές αρχές εξακολουθούν να κανονίζουν στις γειτονιές της Γουχάν τη μετακίνηση των πολιτών, ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα δεν διαφαίνεται σύντομη. Οι κάτοικοι μπορούν να εγκαταλείψουν την πόλη μόνον αφού παρουσιάσουν τηλεφωνική εφαρμογή που προσδιορίζει, με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους και τις πρόσφατες μετακινήσεις τους, κατά πόσον αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση της νόσου.

Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία της Νέα Υόρκης λειτουργούν στο όριο των δυνατοτήτων τους, καθώς χιλιάδες ασθενείς συρρέουν καθημερινώς. Παράλληλα, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο παραδέχθηκε πως οι νεκροί από τον COVID-19 στη Νέα Υόρκη είναι περισσότεροι από τις 4.000 καταμετρημένους, αφού περίπου «100 με 200 άνθρωποι κάθε ημέρα» πεθαίνουν στο σπίτι τους. Τέλος, η περιουσία του Τραμπ μειώθηκε κατά 1 δισ. δολάρια μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή