ΗΠΑ: Κρατικές υπηρεσίες πίσω από υποκλοπές μέσω WhatsApp

ΗΠΑ: Κρατικές υπηρεσίες πίσω από υποκλοπές μέσω WhatsApp

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μυστικές υπηρεσίες κρατών-πελατών της κατηγορεί η ισραηλινή εταιρεία, που δημιούργησε λογισμικό παρακολούθησης της εφαρμογής επικοινωνίας WhatsApp για την υποκλοπή συνομιλιών και άλλων δεδομένων από 1.400 χρήστες, μεταξύ τους δημοσιογράφοι, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διπλωμάτες. Η εταιρεία NSO Group, το λογισμικό της οποίας επέτρεψε την παρακολούθηση αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, Ινδών δημοσιογράφων και αυτοεξόριστων αντιφρονούντων από τη Ρουάντα, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει σε έγγραφά της προς την αμερικανική Δικαιοσύνη ότι απλώς ακολούθησε τις εντολές των πελατών της. Παρότι η ισραηλινή εταιρεία δεν κοινοποίησε κατάλογο των πελατών της, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Citizen Lab αποκαλύπτει στην εφημερίδα The Guardian ότι το λογισμικό χρησιμοποίησαν η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Καζαχστάν, το Μαρόκο, το Μεξικό και τα Εμιράτα.

Η εταιρεία WhatsApp κατέθεσε αγωγή στα αμερικανικά δικαστήρια κατά της NSO τον Οκτώβριο, υποστηρίζοντας ότι το κακόβουλο λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας βρισκόταν πίσω από σειρά ηλεκτρονικών επιθέσεων, οι οποίες παραβιάζουν την αμερικανική νομοθεσία. Μεταξύ των θυμάτων του λογισμικού παρακολούθησης βρίσκονται 100 δικηγόροι, ακτιβιστές υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί. Το λογισμικό επέτρεψε τη διείσδυση στα κινητά τηλέφωνά τους και την καταγραφή μηνυμάτων και ηχητικών κλήσεων για διάστημα δύο εβδομάδων, προτού οι τεχνικές υπηρεσίες του WhatsApp εντοπίσουν και διορθώσουν το πρόβλημα.

Η NSO ισχυρίζεται ότι το σχεδόν απρόσβλητο σύστημα κρυπτογράφησης του WhatsApp έκανε πολλά κράτη να ανησυχούν ότι η πλατφόρμα μηνυμάτων και τηλεφωνικών κλήσεων είχε καταστεί «ασφαλής ζώνη για τρομοκράτες και άλλους εγκληματίες», οι οποίοι χωρίς την «παρέμβαση» της ισραηλινής εταιρείας θα δρούσαν ανενόχλητοι. Στην κατάθεσή της η NSO υποστηρίζει επίσης ότι η WhatsApp –θυγατρική του Facebook– στρέφεται αδίκως κατά των δημιουργών του λογισμικού παρακολούθησης, καθώς οι όποιες έκνομες πράξεις βαρύνουν τους πελάτες της NSO και όχι την ισραηλινή εταιρεία. Σύμφωνα με την κατάθεση του συνιδρυτή της NSO, Σαλέφ Χούλιο, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας είχε πρόσβαση στον κατάλογο πελατών τής εταιρείας και γνώριζε για τις ικανότητες του λογισμικού παρακολούθησης. Η NSO υποστηρίζει, επίσης, ότι η μητρική εταιρεία της WhatsApp γνώριζε για την ύπαρξη του λογισμικού παρακολούθησης, το οποίο φέρεται να προσπάθησε να εξαγοράσει τον Οκτώβριο του 2017. Σε ανακοίνωσή της, η WhatsApp υποστηρίζει ότι η NSO «προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της», αμφισβητώντας την ακρίβεια των ισχυρισμών της. Υπενθυμίζεται ότι το spyware της NSO είχε εμπλακεί στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι και του οποίου το σώμα δεν βρέθηκε ποτέ. Αρκετοί υποτιθέμενοι στόχοι του spyware, μεταξύ των οποίων ένας στενός φίλος του Κασόγκι, μέλη της κοινωνίας των πολιτών του Μεξικού έχουν προσφύγει στο ισραηλινό δικαστήριο, προχωρώντας σε μηνύσεις κατά της NSO Group με την κατηγορία της πειρατείας. Η Διεθνής Αμνηστία έχει υποσχεθεί ότι θα συμμετάσχει σε μια νόμιμη προσπάθεια να αναγκάσει το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ να αναστείλει την άδεια εξαγωγής της NSO.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή