Ο Τραμπ βιάζεται την ώρα που ο ιός θερίζει

Ο Τραμπ βιάζεται την ώρα που ο ιός θερίζει

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική οικονομία πρέπει να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στην ομαλότητα με ένα μεγάλο «μπιγκ μπανγκ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το οικονομικό και κοινωνικό κόστος από τα περιοριστικά μέτρα γίνεται εφιαλτικό, όπως έδειξε η νέα, δραματική αύξηση των ανέργων κατά 6,6 εκατομμύρια μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι δεν θα χαλαρώσει τα μέτρα παρά μόνον αφού ο αριθμός των θυμάτων σε ημερήσια βάση πέσει αισθητά, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει σύντομα, όπως προειδοποιούν οι επιστημονικοί του σύμβουλοι.

Ο κορυφαίος επιστημονικός συνεργάτης του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δρ Αντονι Φάουτσι, τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για αρκετά μεγάλο διάστημα με τον ιό και να αλλάξουμε συνήθειες σε μακροπρόθεσμη βάση. «Κανείς δεν πρέπει να ανταλλάσσει χειραψίες με κανέναν στο εξής, όσο τρελό κι αν ακούγεται», είπε χαρακτηριστικά.

Για δεύτερη κατά σειράν ημέρα, σημειώθηκαν περίπου 2.000 θάνατοι στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας σε περίπου 15.000 τον συνολικό αριθμό των νεκρών, με αποτέλεσμα η Αμερική να περάσει την Ισπανία και να υπολείπεται μόνο της Ιταλίας σε απώλειες από τον COVID-19. Περίπου 450.000 από 1.600.000 καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου σε παγκόσμια κλίμακα προέρχονται από τις ΗΠΑ. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης πληρώνει μακράν το μεγαλύτερο τίμημα, με περίπου 6.500 νεκρούς, εκ των οποίων περίπου 800 το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Παρ’ όλα αυτά, ο κυβερνήτης της πολιτείας Αντριου Κουόμο διέκρινε κάποια ελπίδα, σημειώνοντας ότι «η καμπύλη (των κρουσμάτων) εξομαλύνεται χάρη στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζουμε».

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στις επιθέσεις του εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), απειλώντας ότι θα διακόψει τη χρηματοδότησή του γιατί είναι «πολύ εξαρτημένος από την Κίνα». Απαντώντας, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο «να σταματήσει την πολιτικοποίηση του COVID-19», προειδοποιώντας ότι διαφορετικά «θα χρειαστούμε πολύ περισσότερους στρατιωτικούς σάκους πτωμάτων». Επίσης έκανε λόγο για «ρατσιστικές επιθέσεις» εναντίον του, κατηγορώντας την Ταϊβάν, η οποία στηλιτεύει τη συνεργασία του με τις Αρχές της Κίνας.

Την ίδια ώρα, η κινεζική πόλη Γουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία τον Δεκέμβριο, βγήκε από την καραντίνα, για πρώτη φορά ύστερα από τρεις μήνες, καθώς τα εγχώρια κρούσματα κορωνοϊού έχουν πρακτικά μηδενιστεί σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίγνκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει και δεύτερο κύμα της επιδημίας και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τους Κινέζους που επιστρέφουν από το εξωτερικό, ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή