Με περιορισμούς μέχρι την εύρεση εμβολίου για κορωνοϊό

Με περιορισμούς μέχρι την εύρεση εμβολίου για κορωνοϊό

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, τα κράτη που επιθυμούν να επανεκκινήσουν την οικονομία τους, με άρση των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει να επαγρυπνούν για τυχόν νέα κρούσματα και να προσαρμόζουν αναλόγως τα μέτρα που επιβάλλουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που ανέλυσε την κινεζική εμπειρία. Για να εξάγουν σαφή συμπεράσματα οι ερευνητές δημιούργησαν πρότυπα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Ετσι, διαπίστωσαν ότι η θνητότητα στην ηπειρωτική Κίνα ήταν μικρότερη από 1%, ενώ στην επαρχία Χουμπέι, από όπου άρχισε η πανδημία, υπερέβαινε το 6%.

Τα δρακόντεια μέτρα που έλαβε το Πεκίνο συνέβαλαν ώστε να ξεπεραστεί το πρώτο κύμα του λοιμώδους νοσήματος. Ο κίνδυνος, ωστόσο, ενός δεύτερου παραμένει υψηλός. «Τα περιοριστικά μέτρα μείωσαν τον αριθμό των κρουσμάτων. Ομως, εφόσον δεν έχει αναπτυχθεί “ανοσία της αγέλης” κατά της COVID-19, είναι πολύ πιθανή η επανεμφάνιση νέων, καθώς ξεκινά και πάλι η λειτουργία επιχειρήσεων, εργοστασίων και σχολείων και εγκαταλείπονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Κρίσιμος είναι ο κίνδυνος από “εισαγόμενα” κρούσματα, τη στιγμή που η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο», επισημαίνει ο καθηγητής Τζόσεφ Γου, που συντόνισε τη μελέτη.

Η Κίνα κατάφερε, με τους δρακόντειους περιορισμούς στις μετακινήσεις, να περιορίσει τη μολυσματικότητα του νέου παθογόνου παράγοντα, έτσι ώστε ένα κρούσμα COVID-19 να μην μεταδίδει πλέον τον ιό σε δύο ή τρία άτομα, αλλά σε λιγότερο από ένα, εκεί όπου η επιδημία υποχωρεί. Οι ερευνητές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι η ταχεία και εκτεταμένη χαλάρωση των μέτρων μπορεί και πάλι να εκτινάξει τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται από κάθε κρούσμα. Κατά συνέπεια, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρακολουθούν αδιαλείπτως την εξέλιξη της πανδημίας.

Οπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Τhe Lancet, η εξισορρόπηση της επανεκκίνησης της οικονομίας και της εξακολούθησης των ελέγχων, που μπορούν να αποτρέψουν μια νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, είναι η «ιδανική στρατηγική» μέχρι την εξεύρεση και ευρεία χορήγηση αποτελεσματικών εμβολίων. «Ωστόσο, μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η μεταβολή της κοινωνικής συμπεριφοράς και η διαρκής ενημέρωση των πολιτών θα εξακολουθήσουν για αρκετό χρόνο ακόμη», τονίζουν οι επιστήμονες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή