Σύνοδος Κορυφής: Στις 23 Απριλίου «σφραγίζεται» η συμφωνία του Eurogroup

Σύνοδος Κορυφής: Στις 23 Απριλίου «σφραγίζεται» η συμφωνία του Eurogroup

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 23 Απριλίου για να συζητήσουν την οικονομική απάντηση απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μία ημέρα αφού οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να παράσχουν στήριξη ύψους μισού τρισεκ. ευρώ στις οικονομίες τους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Είναι ώρα να θέσουμε τις βάσεις για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη. Αυτό το σχέδιο πρέπει να δώσει νέα ώθηση στις οικονομίες μας, προωθώντας παράλληλα την οικονομική σύγκλιση στην ΕΕ. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», ανέφερε ο Μισέλ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Twitter. Παράλληλα, χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη» τη χθεσινή συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να διερευνήσουν τη «σύσταση ενός προσωρινού Ταμείου Ανάκαμψης για να διασφαλιστεί ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Μισέλ είπε ότι εργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έναν «Οδικό Χάρτη και ένα Σχέδιο Δράσης για να διασφαλιστεί η ευημερία όλων των Ευρωπαίων και να επανέλθει η ΕΕ σε ισχυρή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη με βάση μια πράσινη και ψηφιακή στρατηγική».

Το πακέτο που συμφωνήθηκε χθες ανεβάζει τη συνολική δημοσιονομική αντίδραση της ΕΕ στα 3,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει συμφωνηθεί να διατεθεί για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανή

Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup  τα κράτη – μέλη της Ενωσης συμφώνησαν σε ένα πακέτο 540 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων

Εξ αυτών τα 240 δισ. θα διατεθούν από την προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), 200 δισ. σε δάνεια για τις επιχειρήσεις, με έμφαση στις μικρομεσαίες, μέσω εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 100 δισ. σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος SURE για την επιδότηση της εργασίας.

Παράλληλα, σχετικά με το νέο ταμείο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, συμφωνήθηκε να εξεταστούν «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία» υπό τον όρο της «καθοδήγησης των ηγετών» και της αναγνώρισης των χρηματοοικονομικών και πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν. Τα υπό συζήτηση εργαλεία, σύμφωνα το κοινό ανακοινωθέν, χαρακτηρίζονται «προσωρινά», «στοχευμένα» και «ανάλογα του τεράστιου κόστους της τρέχουσας κρίσης» –  κόστος το οποίο πρέπει «να διαχυθεί στον χρόνο μέσω της κατάλληλης χρηματοδότησης» (αφαιρέθηκε η αναφορά σε «χρηματοδοτική δομή»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή