Ιταλία: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 3 Μαΐου

Ιταλία: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 3 Μαΐου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας και την διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας μέχρι τις 3 Μαΐου.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ζήτησε από τους πολίτες να σεβαστούν τα όσα προβλέπουν τα περιοριστικά μέτρα και τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα, κατά την γιορτή της απελευθέρωσης από τον Ναζιφασισμό, στις 25 Απριλίου, και την Πρωτομαγιά.

Μόνη εξαίρεση, είναι τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα χαρτικών και τα καταστήματα που πωλούν είδη για παιδιά, τα οποία μπορούν να ξανανοίξουν. Θα ξαναρχίσει, παράλληλα, και ο αναγκαίος καθαρισμός των δασών.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών. Όλοι μας ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά αυτό θα γίνει μόνο βαθμιαία. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα», είπε ο Κόντε.

Όπως τόνισε, θα τεθούν και νέα στάνταρντ και κανόνες για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

«Κύριος στόχος μας, είναι να συγκρατήσουμε τον δείκτη μετάδοσης του ιού», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Θα γίνει ειδική μελέτη και για το πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς τους ερχόμενους μήνες.

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο Τζουζέπε Κόντε, πρόσθεσε σχετικά με το θέμα αυτό: «Οι προτάσεις που έγιναν χθες, στο Γιούρογκροπ, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ακόμη ανεπαρκές. Θέλουμε ένα ταμείο που να χρηματοδοτηθεί από κοινού, κάτι που μπορεί να γίνει με τα Ευρωομόλογα. Με το βάρος και την δύναμη που απαιτεί μια οικονομία πολεμικής περιόδου. Και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, διότι μετά θα είναι πολύ αργά. Θα υπάρξει νέα, κοινή αντιμετώπιση της ανεργίας και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αλλά το καταλληλότερο μέσο είναι τα ευρωομόλογα, και με αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε την μάχη μας».

Στη συνέχεια, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υπάρχει από το 2012, δεν ενεργοποιήθηκε την περασμένη νύχτα, όπως προσπάθησαν να πουν ο Ματτέο Σαλβίνι και η Τζώρτζια Μελόνι, επίσης από την αντιπολίτευση».

«Η κυβέρνηση αυτή δεν εργάζεται στο σκότος, αλλά κοιτάζοντας στα μάτια τους Ιταλούς. Το Γιούρογκρουπ επεξεργάσθηκε πρόταση για μια γραμμή πίστωσης συνδεδεμένης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με εντελώς νέα χαρακτηριστικά», εξήγησε ο Κόντε.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «η Ιταλία δεν ζήτησε ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, διότι το θεωρεί μέσο ανεπαρκές και ακατάλληλο για την σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δίνει μάχη για να υπάρξουν νέα εργαλεία».

«Πρέπει να εξηγήσουμε τις ιδέες μας, με μεγάλη δυναμικότητα. Θα αγωνιστώ για τα ευρωομόλογα και θα εξηγήσω, στην επόμενη σύνοδο κορυφής, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν είναι κατάλληλος.

Χρειάζεται μια κοινή απάντηση, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε καν για απάντηση» είπε ο Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στους ιταλούς πολίτες σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

«Δεν θα συναινέσω, μέχρις ότου να υπάρξει μια μεγάλη σειρά μέσων και εργαλείων, η οποία θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση που ζούμε. Με την επιμονή μας και την δύναμη της λογικής θα καταφέρουμε να πείσουμε όλους ότι είναι η μόνη οδός για να ξαναρχίσουμε να πορευόμαστε προς το μέλλον», κατέληξε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή